Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wie zitten er in schaal dertien of hoger?

Gepubliceerd: 30 January 2008 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De hoeveelheid personeelsleden in salarisschaal dertien of hoger (managers, lectoren) varieert veel sterker bij kleine hogescholen dan bij grote. Hoe groter de hogeschool, hoe stabieler het aandeel veelverdieners.

Dat blijkt uit de nieuwe editie van Kennis in Kaart, een rapport waarin het ministerie van Onderwijs de prestaties van universiteiten en hogescholen op een rijtje zet. Daarin staat ook hoeveel personeelsleden in salarisschaal dertien of hoger zitten. Zij verdienden in 2006 minimaal 4129 euro per maand voor een voltijdsbaan. Docenten zitten meestal twee of drie schalen lager. Schaal tien leverde maandelijks minstens 2300 euro op.

Wanneer een hogeschool meer dan tienduizend studenten heeft, is het aantal personeelsleden in de hogere loonschalen voorspelbaar: tussen de vier en acht procent van alle personeelsleden (inclusief schoonmakers en administrateurs) zit dan in dertien of hoger. Uitzondering is de Hogeschool Rotterdam, waar slechts 3,2 procent zoveel verdient.

Maar onder de kleintjes is de spreiding enorm. Bij de Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten (1215 studenten en 114 personeelsleden) zat 8,8 procent in schaal dertien (tien mensen), terwijl bij de NHTV Breda (6607 studenten, 433 medewerkers) slechts 3,5 procent zoveel verdiende.

Het ministerie heeft berekend hoeveel vrouwen in een hoge functie zijn terechtgekomen, waar schaal dertien of hoger bij hoort. Van de grote hogescholen heeft de Hogeschool van Amsterdam naar verhouding de meeste vrouwen in de hogere echelons: 39,8 procent. De Hogeschool Inholland (37 procent) en de Hogeschool van Arnhem & Nijmegen (34,1 procent) zitten daar vlak achter.

Fontys Hogescholen en Avans Hogescholen zijn minder geëmancipeerd. Daar is amper één op de vijf ‘dertienplussers’ een vrouw.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top