Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zesje voor gehandicaptenvoorzieningen

Gepubliceerd: 8 February 2008 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Gehandicapte studenten blijven slechts matig tevreden over de faciliteiten die hogescholen en universiteiten ze bieden. Instellingen krijgen gemiddeld een 6,2 voor hun inspanningen om gebouwen en sites toegankelijker te maken. De HR scoort met een 6,09 onder dat landelijk gemiddelde.

Dat blijkt uit onderzoek van het Expertisecentrum Handicap en Studie en het Leidse onderzoeksbureau Choice, waaraan in 2007 meer dan 23 duizend studenten meededen. Van hen zeggen er tweeduizend te kampen met een handicap, wat neerkomt op 8,7 procent. Dat percentage is beduidend hoger dan in de voorgaande drie jaren, toen steeds zo’n 6,5 procent aangaf een functiebeperking te hebben. Een schokkende toename? De onderzoekers denken van niet: de jongste cijfers zijn voor een groot deel gebaseerd op een internetenquête, een methode die in 2006 nog niet werd gebruikt. Vermoed wordt dat studenten sneller een beperking willen toegeven via deze minder persoonlijke benadering.

Invloed op de waardering heeft de aanpassing in het onderzoek niet. Het hoger onderwijs moet het al vier jaar stellen met een mager zesje. Opmerkelijk, want het ministerie van OCW reserveert sinds 2006 jaarlijks tussen de 2,5 en de 3,5 miljoen euro op de begroting voor investeringen die het leven van gehandicapte studenten moeten vereenvoudigen.

Lees- of rekenstoornis is de meest voorkomende functiebeperking. Van de tweeduizend studenten met een handicap geeft 41 procent aan last te hebben van dyslexie of dyscalculie. Veertien procent heeft psychische problemen, terwijl twaalf procent kampt met een chronische ziekte. Een kleinere groep is slechtziend tot blind (zeven procent) of heeft een bewegingsbeperking (zes procent).

Uitgesplitst per instelling zijn de verschillen in waardering voor de voorzieningen groot. In het hbo krijgen de Christelijke Agrarische Hogeschool Dronten (7,11) en de Christelijke Hogeschool Ede (7.09) een ruime voldoende voor hun inspanningen. Onder de universiteiten scoren de Universiteit Twente (7,01) en de Wageningen Universiteit (6,93) het hoogst.

Het gemiddelde wordt naar beneden gehaald door de hotelscholen in Amsterdam en Den Haag (5,04) en de Erasmus Universiteit Rotterdam (5,3). Verder valt op dat de grote hogescholen ruim onder het gemiddelde blijven: de faciliteiten van Inholland Delft, Rotterdam en Den Haag krijgen een 5,53, de Limburgse vestigingen van Fontys Hogescholen komen er met een 5,48 nog slechter af.

HOP, Thijs den Otter /JvN

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top