Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Alleen basisbeurs voor bachelor

Gepubliceerd: 30 September 2010 • Leestijd: 0 minuten en 46 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Masterstudenten raken hun basisbeurs kwijt, blijkt uit het vandaag gepresenteerde concept-regeerakkoord van VVD en CDA. Trage studenten gaan bovendien drieduizend euro extra collegegeld betalen.

De basisbeurs – waarvoor het CDA fel campagne voerde – blijft alleen voor bachelorstudenten bestaan, net als de aanvullende beurs. De VVD krijgt zijn zin met de invoering van een sociaal leenstelsel in de masterfase, “in ruil voor veel beter onderwijs”. Wie meer dan een jaar uitloopt, gaat jaarlijks drieduizend euro extra collegegeld betalen en verliest het recht op een ov-kaart. Instellingen krijgen voor iedere trage student drieduizend euro minder bekostiging.

Meer selectiemogelijkheden
In de toekomst denkt het kabinet in oprichting geld terug te verdienen door de aflossingstermijn voor studieleningen met vijf jaar te verlengen; schulden worden dan minder snel kwijtgescholden.
In lijn met de commissie-Veerman bepleit het regeerakkoord meer selectiemogelijkheden voor opleidingen, meer excellentie in het onderwijs en meer vrijheid voor instellingen om zich te specialiseren. De bekostiging zal meer op kwaliteit dan op kwantiteit zijn gericht en “minder perverse financiële prikkels” bevatten.

Door schaalvergroting en betere samenwerking met het bedrijfsleven en met onderzoeksinstituten komt naar verwachting jaarlijks negentig miljoen euro beschikbaar voor onderzoek en innovatie. Resultaten van belangrijk wetenschappelijk onderzoek moeten voortaan beter worden “omgezet” naar de markt.

HOP, Marijke de Vries

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top