Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Asbest: Mannen in witte pakken op de HR

Gepubliceerd: 16 June 2010 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De komende weken zullen twee mannen in witte pakken asbest verwijderen op locatie Museumpark. Het zijn maar zes kleine ruimtes, ongeveer anderhalve meter breed en diep. Maar omdat er netwerkcomputers in staan, zal het vier weken duren om de zes asbestplafonds uit de ruimtes te slopen en de ruimtes schoon achter te laten.

In Nederland zit nog veel asbest in oude gebouwen. In principe mag je dat laten zitten, als er maar niet in gezaagd of geboord wordt. Maar in de serverruimtes in de laagbouw van locatie Museumpark moeten elektriciens aan de slag en er moet nieuwe riolering door het plafond heen. Gespecialiseerde asbestverwijderaars zullen de komende weken het asbest saneren.

Veel voorbereidingen
Asbest verwijderen is, als je het volgens de regels doet, een arbeidsintensieve klus. Vooral het voorbereiden vergt veel tijd, vertelt Deskundig Toezichthouder Asbestsloop Peter Schievers. ‘Het verwijderen van asbest uit deze ruimtes duurt maar één dag, terwijl je voor de voorbereidingen al twee dagen kwijt bent.’

Van de serverruimte zit de ingang in de wc’s in de laagbouw van Museumpark. Vóór die wc’s is een extra ingang gebouwd, maar de echte veiligheidsmaatregelen beginnen pas daarachter. De ingang naar de serverrruimte is hermetisch afgesloten. Er staan drie compartimenten voor, die samen een drietraps veiligheidssysteem vormen.

Wegwerponderbroeken
Als de mannen in witte pakken uit de asbestruimte komen, doen ze in het eerste compartiment al hun kleren uit: de asbestverwijderaars dragen wegwerpkleding, tot aan hun onderbroek toe. In het tweede compartiment douchen ze, met hun zuurstofmasker nog op en als ze schoon zijn doen ze ook hun masker af. Daarna kunnen ze zich in de derde, schone ruimte afdrogen en aankleden.

Als het werk gedaan is, komt er een externe laborant (ook in een pak) om te controleren of de ruimte schoon is. Dat kost allemaal tijd, maar de werkzaamheden duren vooral zo lang omdat er netwerkcomputers in de ruimtes staan. Die kunnen alleen in het weekeinde uit elkaar gehaald en schoongemaakt worden.

OL

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top