Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bavaria-jurkjes en de magie van het voetbal

Gepubliceerd: 9 June 2010 • Leestijd: 1 minuten en 29 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het bestuur van Fontys Hogescholen vergadert maandag in Bavaria-jurkjes en met Heinekenpet. Een tentamen aan de Hogeschool Windesheim werd verzet. En universiteiten organiseren ‘voorbeschouwingen’ over de link tussen voetbal en wetenschap.

Voorzitter Marcel Wintels van Fontys Hogescholen twitterde gistermiddag: “Mijn bestuurscollega's Wilma en Nienke maandagmiddag voor wk-sfeer beiden in Bavaria-jurkje; zeggen ze me net in RvB vergadering…” Zelf zal hij twee keer drie kwartier een Heinekenpet opzetten. “Gewoon tussen de rapportagegesprekken door.”

Stadion is een tempel
Geen Bavaria-jurkjes bij de theologiefaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen, maar een symposium over de ‘magische aantrekkingskracht’ van het voetbal. Mensen kunnen zich net zo verbonden voelen met een voetbalelftal als met een kerk, stellen de theologen: “Het voetbalstadion is tegenwoordig een tempel, gevuld met dwepers op de tribunes, die volledig opgaan in het spel.”

Dribbelen in drie talen
De magie van het voetbal, daarover gaat ook een lezing aan de Universiteit van Tilburg. De UvT organiseert een wetenschappelijke ‘voorbeschouwing’, waarin sprekers vertellen over de link tussen voetbal en hun vakgebied. Een antropologe geeft een lezing met de titel ‘voetbal, van spel tot cargo cult’, een Zuid-Afrikaanse schrijfster vertelt over ‘dribbelkunst in drie talen’ en een hoogleraar econometrie zoekt het verband tussen sport en statistiek. De wedstrijd Nederland-Denemarken wordt in de aula van de universiteit vertoond.

Oranjecamping
Ook aan de Universiteit Leiden kunnen studenten de wedstrijd op een groot scherm volgen. Daarnaast is er een site (zuidafrikaleiden.nl) waarop Leidse wetenschappers en studenten bloggen over alles wat met het WK en Zuid-Afrika te maken heeft: over de veiligheid op de Oranjecamping bijvoorbeeld, of over ontwikkelingsprojecten in Zuid-Afrika. Studenten environment & transport aan de Hogeschool Windesheim hebben massaal geklaagd over hun tentamen planologie. Dat zou een half uur voor de start van Nederland-Denemarken beginnen. Na overleg moest de roostermaker inbinden: het tentamen werd verzet.

Strafschoppen
Aan de Vrije Universiteit in Amsterdam geven bewegingswetenschappers antwoord op vragen als ‘hoe kan een elftal voordeel halen uit het nemen van strafschoppen?’ en ‘hoe kan er iets worden gedaan aan beoordelingsfouten van scheidsrechters?’. Er is ook een discussie over de vraag: ‘is het WK wel een feest is voor iedereen in Zuid-Afrika?’
Een deskundige aan de Radboud Universiteit Nijmegen relativeert intussen de oranjegekte: we mogen nog zo hard juichen voor oranje, maar volgens politiek geograaf Henk van Houtum worden we er niet vaderlandslievender op.

HOP, Ianthe Bato

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top