Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Beleefd debatteren met gelijkgezinden

Gepubliceerd: 28 April 2010 • Leestijd: 1 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wat als een debat zonder studenten begint, eindigt in ieder geval als een debat met inhoud.

Het is bloedstollend leeg in het Atrium op locatie Museumpark. Er lopen alleen wat organisatoren en politici rond, maar publiek is nergens te zien. De bekende Haagse politicus is er al. Profielen heeft niets met dit debat te maken maar het totale gebrek aan studenten maakt ons toch plaatsvervangend nerveus.

‘Kijk maar eens naar buiten’, zegt één van de organisatoren, doelend op de stralende lentezon. Met dit weer gaat een student toch niet binnen debatteren? Ze zegt zich overigens geen zorgen te maken: ‘Er zijn een hoop studenten die al hebben toegezegd te komen.’ Een klein kwartier te laat gaat het debat dan toch maar van start.

Hoofddoekjes en feminisme
Het Marokkaans mentoraat Amani organiseerde afgelopen dinsdag een Lagerhuis verkiezingsdebat. Dat debat begon met thema’s als islamisering en hooffdoekjes en eindigde met het feminisme. Tussendoor kwamen ook het milieu en de kwaliteit van het onderwijs ter sprake.

Dat laatste was nogal een breed thema, merkten sommige aanwezigen op. Maar de meesten waren het er over eens dat zowel de kwaliteit van het onderwijs als de kwaliteit van docenten daalt. ‘Ik wil weer gewoon docent zijn en geen begeleider’, zei een jonge docent in de zaal.

Dijsselbloem
Van de tachtig stoelen waren er twintig bezet. En dat terwijl niet de minsten naar de hogeschool waren afgereisd. Aanwezig was Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem (PvdA), zo ook Nadya van Putten, kandidaat voor de Tweede Kamerfractie van GroenLinks. De SP zou iemand sturen, maar die was afgehaakt.

Dijsselbloem vertelt van tevoren dat hij er wel zin in heeft. Hij vindt het leuk om met studenten te debatteren. ‘Ze zijn vaak kritischer, maar ook open. Daardoor kun je ze nog voor je winnen. Op een gemiddelde partijbijeenkomst liggen de standpunten toch al redelijk vast.’

 Alleen links

Rabia Bouzian, voorzitter van Amani, vindt het jammer dat er alleen maar linkse partijen aanwezig waren. ‘We hebben ook andere partijen uitgenodigd, waaronder Leefbaar Rotterdam. Dat was leuker geweest voor het debat. Maar daar hebben we niets van gehoord.’

De stevigste uitspraak over hoofddoekjes kwam dan ook niet van rechts, deze keer, maar van PvdA'er Guus Klein-Hofmeijer. Hoofddoekjes zijn prima, zei hij tegen een gezelschap vol belijdende moslima’s, ‘want dan kan ik je gezicht zien. Maar als het verder gaat, als ik je gezicht niet meer kan zien, dan maak je voor mij geen deel meer uit van de samenleving.’

Gezien de kleine hoeveelheid burka’s op straat niet heel erg spannend, maar daartegenover staat dat er deze keer geen rellerige sfeer hing tussen linkse en rechtse politici, dat mensen hun zinnen konden afmaken, wat heet, soms wel minutenlang konden spreken en dat het nu net iets meer dan anders over inhoud ging.

OL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top