Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Debat langstudeerboete hervat

Gepubliceerd: 2 December 2010 • Leestijd: 0 minuten en 42 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Tweede Kamer gaat opnieuw in debat over de kabinetsplannen om ook voor huidige studenten een langstudeerboete in te voeren. PvdA-kamerlid Jadnanansing wil uitleg van staatssecretaris Zijlstra over de juridische houdbaarheid van zijn plannen.

Aanleiding is een artikel dat gisteren in NRC Handelsblad verscheen. Roelof de Wijkerslooth, collegevoorzitter van de Radboud Universiteit, zegt daarin dat de langstudeerboete voor huidige studenten in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel. Dat zou blijken uit jurisprudentie.

Hoger onderwijsbegroting
Afgelopen maandag debatteerde de Tweede Kamer met de staatssecretaris over de hoger onderwijsbegroting. Het kabinetsplan om aan studenten die meer dan een jaar studievertraging oplopen drieduizend euro meer collegegeld te vragen, stond daarin centraal. Op vragen van SP-kamerlid Van Dijk antwoorde Zijlstra dat hij denkt dat zijn plannen juridisch haalbaar zijn.

Nieuwe feiten
Jadnanansing heeft de staatssecretaris ook gevraagd om een brief met daarin zijn reactie 'ten aanzien van deze nieuwe feiten'. Die wordt dinsdag door Zijlstra naar de Tweede Kamer verstuurd. Daarna zal het debat over de langstudeerboete worden voortgezet.

Stoppen met studie
'Ik word overspoeld met mails en telefoontjes van studenten', zegt Jadnanansing. 'Ze zijn bang dat ze door deze maatregel moeten stoppen met hun studie. Er is mij veel aangelegen om te zorgen dat in ieder geval huidige studenten niet met deze maatregelen worden geconfronteerd.'

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top