Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Docent in de prijzen met ‘de dwerg en het blauwe monster’

Gepubliceerd: 20 May 2010 • Leestijd: 1 minuten en 39 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Gideon Wille, docent communicatieve technieken bij het Instituut voor Commercieel Management, heeft de literatuurwedstrijd van glossy Elle gewonnen. De jury zette zijn verhaal 'Mitzi redt de wereld' unaniem op de eerste plaats.

‘Het is mooi geschreven, heeft een goede opbouw en is raadselachtig, waardoor je verder wilt lezen’, aldus de jury met daarin onder andere Nelleke Zandwijk, redacteur bij uitgeverij Querido. Het verhaal is te lezen in het juninummer van de Elle. Enkele vragen aan de winnaar.

Waarom deed je eigenlijk mee aan die wedstrijd?
Mijn hobby is het schrijven van verhalen, dat doe ik in die mooie grote vakanties die je hebt als docent. Afgelopen zomer richtte ik mij op het fantastische genre, verhalen waarin iets zit dat buiten de werkelijkheid om gaat. Ik wilde kijken of dat genre mij ligt, want hou er zelf wel van. Dat heel realistische vind ik niks.

En toen heb je het verhaal naar de Elle gestuurd?
Mijn vrouw is geabonneerd op de Elle en attendeerde mij op de wedstrijd. Het verhaal was veel te lang dus heb ik het in de kerstvakantie herschreven. En mijn collega Peter Snel heeft er naar gekeken en zinvolle opmerkingen gemaakt zodat het verhaal nog beter werd.’

Je verhaal heet ‘Mitzi redt de wereld’. Waar gaat het over?

Mitzi is een jonge vrouw van een jaar of twintig. Ze ontmoet een dwerg die haar vraagt de wereld te redden. Ze besluit hem te helpen en raakt verstrikt in een spel van waan en werkelijkheid. Het is een tikje absurd en raadselachtig. Er komt ook nog een blauw monster in voor, een collega van de dwerg.

Dat roept bijna om meer afleveringen …

Ik vind het leuk dat het gewaardeerd wordt en wil wel uitvogelen of ik er meer over kan schrijven. Wie weet, leidt het tot een bundeltje.

Je hebt dus wel schrijfaspiraties, en bent over een paar jaar wellicht een gevierd auteur?
Tot nu toe is het een hobby. Het is de vraag of ik kwaliteit kan blijven leveren. Ik moet het zelf goed vinden. Daarnaast moet je gewoon realistisch zijn: er zijn veel mensen die kunnen schrijven. Het belangrijkste is dat je met plezier schrijft. Het hangt soms van toevalligheden aan elkaar of het lukt. Op een feestje ontmoette ik de toentertijd volkomen onbekende Gerbrand Bakker, een auteur die het moderne boerenleven beschrijft. Hij heeft jaren lopen leuren voordat zijn boek ‘Boven is het stil’ werd uitgegeven. Met dat debuut won hij meteen een belangrijke prijs. Wat wellicht meespeelde, was dat Nederland de afgelopen jaren geïnteresseerd raakte in het boerenleven (onder andere door de tv-hit ‘Boer zoekt vrouw’, red.).’

JvN

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top