Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

“Extra begeleiding niet alleen voor allochtonen”

Gepubliceerd: 26 August 2010 • Leestijd: 0 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ook studenten van Nederlandse komaf kunnen extra begeleiding krijgen die vooral voor niet-westerse allochtonen is bedoeld. Dat stelt staatssecretaris Van Bijsterveldt van Onderwijs.

Waarom krijgen universiteiten in de Randstad drie miljoen euro voor allochtone studenten, wilde de VVD-fractie weten. Is het niet oneerlijk dat autochtone studenten geen extra subsidie krijgen? En worden allochtonen hiermee niet neergezet als groep die het zonder hulp niet redt?
Demissionair staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (CDA) ziet dat anders. “Het is niet mijn bedoeling om studenten uit te sluiten of weg te zetten als slachtoffers”, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

Hogeschool Rotterdam
Een soortgelijke subsidie is al eerder toegekend aan vijf Randstedelijke hogescholen (waaronder de Hogeschool Rotterdam). Het geld is voor instellingen waar veel allochtone studenten naartoe gaan. Die moeten volgens haar proberen het studiesucces te verbeteren, zowel van allochtonen als autochtonen. “Ook autochtone studenten die extra begeleiding nodig hebben kunnen gewoon deelnemen aan de projecten.”

Grote uitval
Volgens OCW is deze subsidie een uitwerking van eerdere afspraken met de instellingen over de grote uitval onder studenten. Te veel studenten haken halverwege de rit af. Uit de cijfers blijkt dat niet-westerse allochtone studenten vaker uitvallen dan autochtone studenten.
Het is voorlopig niet duidelijk wat de subsidie moet bewerkstelligen. Van Bijsterveldt gaat nog om tafel met de universiteiten om prestatieafspraken te maken.

HOP, Bas Belleman

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top