Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
3 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Game en onderzoek naar kindvriendelijkheid in de prijzen

Gepubliceerd: 1 September 2010 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een project in een achterstandswijk in Londen en een computerspel vielen vandaag in de prijzen tijdens de jaaropening van de Hogeschool Rotterdam.

De Hogeschool Rotterdam Onderwijs Innovatieprijs is dit jaar gewonnen door een team Animatie- en Mediatechnologiestudenten die een computerspel ontwikkelden, Lokomania, dat kinderen bewust maakt van hun energiegebruik. Een slimme energiemeter in de meterkast die is gekoppeld aan het computerspel moet kinderen motiveren om over energiegebruik na te denken.

Jaaropening
Het team kreeg de prijs tijdens de jaaropening van de Hogeschool Rotterdam. Daar reikte de Rotterdamse wethouder Van Huffelen ook de RCI-duurzaamheidsprijs uit aan twee studentes Ruimtelijke Ordening en Planologie. Deze studenten, Liesbeth Koen en Joëlle Mulkens, hebben in een achterstandswijk van Londen uitgebreid onderzoek gedaan naar onder andere de kindvriendelijkheid van de renovatieplannen. De studentes woonden zelfs enkele maanden in de wijk om voeling te krijgen met de bewoners. Uiteindelijk leverde hun onderzoek een 25-jarenplan op, met aanbevelingen voor elke fase van de renovatie van de wijk.

Beide bekroningen gaan gepaard met een cheque ter waarde van 2.500,- euro. De tweede plaats werd beloond met vijfhonderd euro. Dat was bij de duurzaamheidsprijs Alexandre van der Moezel, student Industrieel Product Ontwerpen, met een biologisch afbreekbare plantenpot en bij de innovatieprijs Yasmine Yilmaz, die het project International Buddy opzette.

Spel al eerder bekroond
Het spel Lokomania is onderdeel van een project dat al eerder in de prijzen viel. In 2009 wonnen twee studenten van de Hogeschool Rotterdam de Gasterra Transitie Jaarprijs, goed voor 75.000 euro voor de studenten en (deels) voor de hogeschool. Het idee van deze studenten was om een koppeling te maken tussen het energieverbruik in de echte wereld en een computerspel.

Dat idee hebben de Mediatechnologie- en Animatiestudenten verder uitgewerkt in het spel Lokomania. In dit spel wordt het karakter waarmee je speelt sterker als je de energiemeter een dalend verbruik registreert. ‘Het laatste level van het spel is zo moeilijk dat je heel slim met energie moet omgaan om het uit te kunnen spelen’, vertelt één van de winnaars Ralf Bamberg. Wat de studenten met het geld gaan doen weten ze nog niet. Er hebben flink wat studenten aan meegewerkt, dus per persoon blijft er niet veel over.

Liesbeth Koen en Joëlle Mulkens, winnaar van de duurzaamheidsprijs, weten het desgevraagd wel heel zeker. ‘Doorstuderen’, roepen ze in koor.

OL

Op de foto een still uit de game Lokomania, hier zijn de filmpjes van de nominaties te zien.
 

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top