Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
16 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

GroenLinks waarschuwt voor rol IND

Gepubliceerd: 7 July 2010 • Leestijd: 0 minuten en 51 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

GroenLinks is bang dat de IND gaat controleren of hogescholen en universiteiten zich houden aan de gedragscode voor internationale studenten. Dat kan een gevolg zijn van de nieuwe migratiewet, die de Eerste Kamer gisteren goedkeurde.

In 2006 vereenvoudigde de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) de toelating voor buitenlandse studenten aan instellingen die de Gedragscode Internationale Student onderschrijven. Maar aan die soepele regels zijn strikte voorwaarden verbonden. Zo zijn instellingen verplicht om de IND in te schakelen wanneer hun buitenlandse studenten geen onderwijs meer volgen of niet genoeg studiepunten halen.

Een onafhankelijke commissie ziet erop toe dat hogescholen en universiteiten zich aan de regels houden, maar GroenLinks vreest dat straks ook de IND zich ermee gaat bemoeien.

Autonomie
In de nieuwe wet wordt immers gewerkt met ‘referenten’, die garant kunnen staan voor de komst van migranten. Hogescholen en universiteiten moeten bij de gedragscode zijn aangesloten om als referent erkend te worden. Wanneer ze zich niet aan de code houden, lopen ze het risico hun status als referent te verliezen. Volgens GroenLinks tast dit de autonomie van de instellingen aan.

Uit onderzoek door het Nijmeegse bureau ITS bleek vorig jaar dat veel instellingen het niet zo nauw nemen met de gedragscode. Vooral grotere instellingen zouden nauwelijks controleren of buitenlandse studenten daadwerkelijk onderwijs volgen of niet. In 2008 maakte slechts een derde van alle instellingen die de gedragscode ondertekenden melding van vertrokken studenten. Bij acht onderzochte instellingen bleken in totaal zo’n tweehonderd studenten met ‘onbekende bestemming’ te zijn vertrokken.

HOP, Ianthe Bato

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top