Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Grote verschillen in collegegeld tweede hbo-studie

Gepubliceerd: 28 April 2010 • Leestijd: 1 minuten en 49 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Komend studiejaar lopen de tarieven van hogescholen flink uiteen voor studenten die al een diploma op zak hebben. Voor een tweede bacheloropleiding betalen zij bij de ene hogeschool het normale collegegeld, bij de andere bijna achtduizend euro.

Vanaf komend studiejaar mogen hogescholen en universiteiten een kostendekkend collegegeldtarief rekenen voor afgestudeerde hbo’ers en wo’ers die een tweede opleiding willen volgen. Het gaat niet om dubbelstudenten, maar om studenten die na hun eerste opleiding aan een tweede willen beginnen: stapelaars. Hogescholen krijgen van de overheid geen geld meer voor die tweede opleiding, behalve als studenten voor het eerst een leraren- of zorgopleiding volgen.

'Ongeveer 7000 euro'
Bij Fontys Hogescholen blijft alles voorlopig bij het oude. Wie daar in september aan een tweede opleiding begint, betaalt het gewone tarief van 1672 euro voor een voltijdopleiding. Pas het jaar daarop zal het “ongeveer” zevenduizend euro worden, aldus een studievoorlichter.
Ook de Hogeschool Inholland rekent komend jaar nog het gebruikelijke tarief van 1672 euro, maar de jaren erna zal het collegegeld geleidelijk omhoog gaan naar enkele duizenden euro’s. Over de precieze stijging kan de voorlichter nog niets beloven. Hetzelfde geldt voor de Hanzehogeschool te Groningen.

'Bel later terug'
Die financiële onzekerheid maakt de studiekeuze niet makkelijker, maar het kan erger: de meeste hogescholen hebben zelfs de tarieven voor het aankomende studiejaar nog niet vastgesteld. Bel over een paar weken even terug, zeggen de Hogeschool Zuyd, Avans Hogeschool, Stenden Hogeschool, Saxion Hogescholen, Hogeschool Utrecht en Hogeschool van Amsterdam. De Hogeschool van Arnhem & Nijmegen moet zijn medewerkers nog zwart op wit de precieze bedragen geven: “Ik heb gehoord dat het komend jaar nog het lage tarief blijft, maar dat wil ik bevestigd krijgen voor ik het durf toe te zeggen”, aldus een studievoorlichter.

HR: iets goedkoper
Bekend is al wel dat de stapelaars de hoofdprijs gaan betalen bij de Haagse Hogeschool (7500 euro), NHTV internationale hogeschool Breda (7295 euro) en Windesheim (7250 euro). Iets goedkoper is de Hogeschool Rotterdam, waar de stapelstudenten 6500 euro kwijt zullen zijn. “Wij zijn er zelf ook niet blij mee”, zegt een studievoorlichter. “We krijgen veel studenten aan de lijn die hiervan balen.”

Kunstopleidingen
Ook enkele kunstopleidingen trekken relatief veel studenten die al eerder een opleiding hebben afgerond. Deze moeten rekening houden met fikse prijsverschillen. Het goedkoopst zijn Artez in Arnhem en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten: die rekenen komend jaar het normale collegegeldtarief. De Rietveld Academie vraagt nieuwkomers 4104 euro collegegeld. Daar is ook al bekend dat ouderejaars met een bachelordiploma op zak komend jaar 2040 euro gaan betalen. Aan de Design Academy gaat een bacheloropleiding 6240 euro kosten en aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht 7622 euro. Codarts Hogeschool en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag weten het nog niet.
De masteropleidingen in de kunsten worden nog duurder. Zo gaat de Design Academy stapelaars 12.480 euro in rekening brengen voor een masteropleiding vormgeving, die ‘gewone’ studenten 1672 euro kost.

HOP, Bas Belleman

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top