Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 december 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoger onderwijs sluit deal met Google

Gepubliceerd: 12 February 2010 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als het aan Google ligt, stappen alle Nederlandse universiteiten en hogescholen over op computerprogramma’s van het Amerikaanse internetbedrijf. Google heeft daarvoor een contract gesloten met Surf, de ict-organisatie van het hoger onderwijs. De HR stapt vooralsnog niet over. 

Google heeft een speciaal pakket met programma’s ontwikkeld voor het onderwijs. Daarin zit onder meer e-mail, agenda’s en de mogelijkheid om met meerdere mensen tegelijk aan documenten te werken. Ook kunnen studenten met Google eenvoudig een eigen website maken.

Met instellingsaccount inloggen
Door de deal met Surf is het voor afzonderlijke onderwijsinstellingen makkelijker om over te stappen: studenten en medewerkers kunnen gewoon met hun instellingsaccount blijven inloggen. Anders dan de computerprogramma’s die hogescholen en universiteiten nu veelal gebruiken, draaien de applicaties van Google op een server van Google, ook wel ‘wolk’ genoemd, die via internet gebruikt kunnen worden.

De Open Universiteit en de Universiteit Utrecht gebruiken Google nu al voor hun mailverkeer. Surf verwacht dat veel hogescholen en universiteiten zullen overstappen. 'De voordelen zijn evident', zegt directeur Jan Bakker. 'Nu zitten studenten vaak al snel met een overvolle inbox. Google heeft veel meer opslagcapaciteit en toepassingen. En Google is ook goedkoper.'

Hogeschool Roterdam stapt nog niet over
Rob Ketelaar, directeur van HR Services, is op de Hogeschool Rotterdam verantwoordelijk voor computerapplicaties. 'Wij volgen deze ontwikkeling en kijken naar de bevindingen van de Universiteit Utrecht', vertelt hij. Ketelaar: 'Op dit moment weegt bij de afweging 'opslag versus betrouwbaarheid' het aspect betrouwbaarheid zwaarder. Daar komt bij dat studenten en medewerkers in GMail, via een koppeling naar de hogeschoolaccount, al kunnen beschikken over veel opslag.'

Onzekerheid
Kritiek is er ook, zegt Bakker. 'Universiteiten zijn onzeker over wat er met hun gegevens gebeurt als die niet meer op een eigen server, maar op die van Google staan. Dat is meer een fundamentele discussie. Hoe veel informatie vertrouw je een commercieel bedrijf als Google toe?'

HOP, Bram Logger / JvN

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top