Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
15 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

IJsjes eten voor keuzevak Buddy International

Gepubliceerd: 20 May 2010 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het is druk in de entreehal van HR-locatie Wijnhaven: achttien derdejaars studenten personeel en arbeid hebben zich hier zojuist met 27 leerlingen van de Talmaschool verenigd.

HR-studenten zijn buddy’s van de leerlingen van de Talmaschool in Crooswijk. De kinderen, van zes tot twaalf jaar, zijn onlangs in Nederland komen wonen en zitten in een schakelklas waar ze worden voorbereid op het reguliere onderwijs. Ook de buddy’s leveren hieraan een bijdrage door verschillende activiteiten met de leerlingen te ondernemen.

Nebahat Albayrak, demissionair staatssecretaris van Justitie, was bij de opening op 15 maart jl. aanwezig en benadrukte het maatschappelijk belang van het keuzevak. Het zou haar niets verbazen als het project over een jaar landelijk wordt uitgevoerd.

Vandaag, 18 mei, maken de leerlingen een stadswandeling met de buddy’s. Ze zijn in acht groepjes verdeeld. Elvira de Haan (22) is met twee medestudenten buddy van de Zweedse Demian, de Spaanse Luis en Vivian en Ramou uit Afrika. Elvira: ‘Na twee kennismakingbijeenkomsten zijn er vandaag groepjes gemaakt die blijven bestaan tot het eind van het keuzevak. Tijdens een activiteit zoals vandaag is het de bedoeling om de leerlingen beter te leren kennen.’

Nadat de buddy’s en leerlingen zich aan elkaar hebben voorgesteld, kan de wandeling beginnen. De eerste stopplek is het beeld van Ossip Zadkine. Keshia Tebbe (23), de student die de stadwandeling heeft georganiseerd, legt kort uit wat het verhaal achter het beeld is. Als ze daarna aan de kinderen vraagt of er nog vragen zijn, gaan er tientallen vingers de lucht in. ‘Waarom liggen er bloemen bij het standbeeld?’ en ‘Waarom heeft hij een gat in zijn lichaam?’

Hand in hand lopen de buddy’s met hun leerlingen richting het Maritiem Museum waar iets verteld wordt over de Rotterdamse haven. ‘Kapitein!’, ‘Piraten!’, schreeuwen de kinderen naar een man die op het dek van één van de boten staat. Enthousiast zwaaien ze naar hem.

Tenslotte loopt de groep, via het centrum van de stad, naar De IJssalon. Ondanks de verlegenheid van sommige kinderen probeert Elvira toch met ze in gesprek te komen. Door ze te vragen naar hun beste vriend en laatst bekeken film worden de kinderen wat losser. Als de leerlingen even later van hun ijsjes genieten, trekken ze gekke gezichten en pronken ze met hun vieze lippen: ‘Kijk, ik heb bruine lippenstift’, zegt Demian tegen zijn buddy’s, terwijl hij zijn lippen tuit.

Tijdens de volgende bijeenkomsten zullen buddy’s en kinderen het stadhuis, de grote bibliotheek en verschillende sportclubs bezoeken.

Buddy International is een keuzevak van de minor Human Talent Development (HTD).

MH

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top