Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Inspectie vreest misstanden bij langstudeerders

Gepubliceerd: 21 October 2010 • Leestijd: 1 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Onderwijsinspectie twijfelt aan de afstudeertrajecten voor trage studenten van 34 hogescholen en universiteiten. Er komt een landelijk onderzoek. De Hogeschool Inholland, waar alle commotie begon, krijgt extra aandacht. Namen van andere instellingen noemt de inspectie niet.

Dat heeft de Onderwijsinspectie gisteren laten weten. Sinds 2005 hebben 430 zogenoemde langstudeerders een diploma behaald via een alternatieve afstudeerroute. Is daarbij wel aan de eisen voldaan, vraagt de Inspectie zich af.

Punten van zorg
Deze zomer heeft de inspectie aan alle bekostigde en particuliere hogescholen en universiteiten vragen gesteld over afstudeertrajecten voor vertraagde studenten. “Dit heeft niet in alle gevallen voldoende duidelijkheid geboden. Ook zijn er punten van zorg.”

Signalen over 16 hogescholen
De inspectie wil weten of er sprake is van “echte risico’s”. Niet alle vermoedens zijn even ernstig, maar er zijn zestien hogescholen waarover “signalen van mogelijke misstanden zijn ontvangen”, waaronder vijftien bekostigde hogescholen.

Vraagtekens bij antwoorden
Ook zijn er zestien instellingen die antwoorden hebben gegeven waar de inspectie vraagtekens bij zet, “bijvoorbeeld omdat men aangeeft nooit langstuderende studenten te hebben of aangeeft geen verantwoording af te leggen over maatregelen voor langstuderende studenten”.

Minder problemen bij universiteiten
In het wetenschappelijk onderwijs lijkt het probleem kleiner, hoewel de inspectie toch drie universiteiten onder de loep legt. Slechts één universiteit zegt een speciaal afstudeertraject voor langstudeerders te hebben, tegenover tien hogescholen.

Rapport Inholland verontrustend
Verder is Inholland nog niet klaar na het rapport van de commissie-Leers, die concludeerde dat er van fraude geen sprake was. De inspectie heeft “waardering voor de degelijkheid en de diepgang van het onderzoek”, maar vindt het rapport van de commissie verontrustend. “De wet is op een aantal belangrijke punten niet nageleefd.” Dat is “onacceptabel”.

Maar een paar honderd
Overigens wijst de inspectie erop dat het probleem naar verhouding klein is: het gaat om een paar honderd langstudeerders, terwijl jaarlijks 65 duizend studenten hun diploma halen.

HOP, Bas Belleman

 

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top