Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Kritiek op avondcolleges houdt aan

Gepubliceerd: 26 October 2010 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er zijn veel meer colleges na 17.00 uur dan vorig jaar. Voor veel studenten en docenten is dat bezwaarlijk. Dat stelt de centrale medezeggenschapsraad (cmr).

Kritiek op colleges, voor voltijdstudenten, in de vroege avonduren was er vorig jaar al. Uit een evaluatieonderzoek bleek dat 80 procent van de studenten niet zit te wachten op colleges tot pakweg 19.00 uur. Studenten moeten bijvoorbeeld trainen voor hun sport. ‘En er zijn docenten die ’s avonds hun jonge kinderen niet meer zien omdat die al naar bed zijn’, aldus student en cmr-lid Niels Holswilder. ‘Tot een uurtje of vijf is leuk. Het gevolg is dat de avondcolleges ook nog eens slecht bezocht worden.’

Lestijdentabel
De toename van het aantal avondcolleges is deels het gevolg van de sinds september gewijzigde lestijdentabel, stelt de cmr. De colleges van 50 minuten zijn niet meer ‘aan elkaar vastgeplakt’ maar starten om 8.30 uur, 9.30 uur et cetera en worden gevolgd door een wisseltijd van 10 minuten. In plaats van tien uren zijn er overdag daardoor nog maar negen college-uren waarin alle colleges moeten worden gepropt. Gevolg: meer colleges tijdens de impopulaire avonduren. Afgelopen voorjaar verzette de cmr zich fel tegen de gewijzigde lestijdentabel en tegen het feit dat de raad voorafgaand niet werd betrokken bij het besluit erover.

Terug naar vaste pauzes
In de cmr-vergadering maakte collegebestuurder Jan Roelof deze week kenbaar dat hij het aantal avondcolleges wel vond meevallen. De cmr-leden weerspraken dat. Anneke Kistemaker, docent RBS: ‘Onze eerstejaarsgroepen hebben per week twee of drie keer tot 19.00 uur les.’
Op het advies van de cmr om de college-uren weer terug te brengen naar 40 minuten, ging het collegebestuur niet in. De kritiek van de cmr over het ontbreken van vaste pauzes, nam Roelof wel ter harte. Cmr en college proberen daar de komende tijd overeenstemming over te bereiken.

JvN
Foto: rofltosh / Flickr

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top