Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lectoraten waarschijnlijk samengevoegd tot zes kenniscentra

Gepubliceerd: 15 February 2010 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De achttien lectoraten die de Hogeschool Rotterdam rijk is worden waarschijnlijk samengevoegd tot zes kenniscentra. ‘Meer focus, meer massa’, motiveert collegebestuurder Jasper Tuytel dit voornemen.

Nu wordt er door de verschillende lectoraten – met daarin meestal twee lectoren die onderzoek doen of laten doen – te weinig samengewerkt, vertelde Tuytel tijdens de vergadering van de centrale medezeggenschapsraad (cmr). Hij wees ook op een landelijke discussie waarbij eveneens wordt gepleit voor het terugbrengen van het aantal lectoraten. Tuytel: ‘Als je kwaliteit wilt leveren, heb je meer focus nodig en meer massa. Nu zijn de lectoraten zeer wisselend van kwaliteit. Sommige doen het zeer goed, anderen blijven achter.’ De nieuwe kenniscentra zullen niet meer per definitie bij een onderwijsinstituut horen. Hoe de organisatie eruit zal zien, wil Tuytel met de cmr bespreken aan de hand van een notitie die over pakweg een maand verschijnt.

Bijdrage aan onderwijs
De cmr plaatste het lectorenbeleid onder andere op de agenda omdat veel studenten en docenten niet eens weten van het bestaan van lectoren. Welke bijdrage leveren ze dan aan het onderwijs? Tuytel gaf aan dat het inderdaad beter moet, vandaar ook de aangekondigde samenvoeging. ‘Je moet je bijvoorbeeld afvragen wat praktijkgericht onderzoek is. Het gaat niet zozeer om publiceren maar om de vraag of uitkomsten van onderzoek bruikbaar zijn voor de beroepspraktijk.’

‘Als een tierelier’
In haar pre-advies pleitte de cmr voor een transparantere procedure bij het aannemen van lectoren. Dit onder andere om ‘de schijn van vriendjespolitiek’ tegen te gaan. Tijdens de vergadering nam Tuytel het woord vriendjespolitiek niet in de mond. Wel gaf hij aan dat de zogenoemde ‘netwerklectoren’ inderdaad ‘uit het netwerk’ komen. De HR berichtte nog niet eerder over het bestaan van netwerklectoren maar Tuytel gaf aan dat die er al langer zijn. ‘Bij het lectoraat Ideale Haven hebben we Henk de Bruijn. Dat is een netwerklector: hij werkt één dag in de week voor ons, en doet geen onderzoekt maar haalt onderzoeksopdrachten binnen. ‘En dat werkt als een tierelier’, weet Tuytel.

JvN

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top