Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lestijdentabel leidt tot ‘motie van treurnis’

Gepubliceerd: 31 May 2010 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De centrale medezeggenschapsraad (cmr) is niet te spreken over de lestijdentabel waar het college van bestuur (cvb) voor heeft gekozen. Het cvb werd in de cmr-vergadering daarom getrakteerd op een ‘motie van treurnis’.

In de nieuwste lestijdentabel voor 2010/2011 is tot ergernis van de cmr nog steeds geen sprake van vaste pauzes. Dus voor de hele hogeschool bijvoorbeeld na elke twee uur 15 minuten pauze en tussen de middag een half uur. Echt iets doen tegen het cvb-besluit kan de cmr niet; over dit onderwerp heeft de raad slechts adviesrecht.

Vaste pauze voor ieder
Het cvb heeft voor verschillende roostervarianten (met alleen één-uursvakken, alleen blokuren of een combinatie ervan) benoemd wanneer de pauzes vallen. Dit als reactie op de vorige cmr-vergadering toen de cmr ook al pleitte voor vaste pauzes. Maar vaste pauzes voor iedereen op het zelfde moment, zodat je bijvoorbeeld ook eens met een collega kunt afspreken, blijft voor het college geen optie. Collegevoorzitter Jasper Tuytel: ‘Dat kan niet omdat de lesprogramma’s verschillen, het zou bovendien te druk worden in de kantine.’ Met een half uur lunchpauze voor iedereen, staan alle lokalen tegelijk leeg waardoor je later op de dag meer ruimte nodig zou hebben.

Geen pauzes
Het is echter niet gezegd dat docenten in de roostervarianten van het cvb sowieso pauzes hebben, stelde cmr-lid Anneke Kistemaker. Dat is nu al niet het geval. Kistemaker had de roosters van een aantal docenten gecheckt en daaruit blijkt dat de studenten misschien pauzes en tussenuren hebben maar docenten niet altijd. ‘De onderwijsmanager zegt tegen zulke docenten doodleuk dat het een gevolg is van de keuzes die worden gemaakt.’

Wisseltijd
Abdennour El Idrissi, studentlid van cmr, dacht met het verkorten van de wisseltijden een oplossing te hebben. Als er tussen de colleges niet 10 maar 5 minuten zitten, heb je tijd over voor het inplannen van vaste pauzes. Het college wil echter vasthouden aan zowel de duidelijkheid van lessen die elk half uur (8.30 uur, 9.30 uur enzovoort) beginnen als aan de duur van 50 minuten van een lesuur.

JvN

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top