Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Lieke van Hoesel en haar Tilburgse bankjes

Gepubliceerd: 24 June 2010 • Leestijd: 1 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Lieke van Hoesel is terecht. Tijdens de opening van het Graduation Festival ‘Made at WdKA’ was de afgestudeerde grafisch ontwerper helaas ziek. En dus niet in de gelegenheid uitleg te geven over ‘haar’ 2266 bankjes. Daarom nu alsnog.

Honderd ansichten in een kaartenmolen met daarop bankjes en het uitzicht vanaf die bankjes. Te zien zijn bijvoorbeeld een rolluik, een speeltuin, een galerijflat en een sloot. Voor haar afstuderen fotografeerde Lieke nog veel meer bankjes en nog veel meer uitzichten. De in totaal 2266 openbare bankjes van Tilburg, haar geboorteplaats, haalde ze overigens niet. Het werden er 1027, verdeeld over een paar wijken. De afstudeeropdracht werd beloond met een 7.

Waarom gaat iemand zoveel bankjes fotografen?
Voor ons eindexamen was ‘mapping a city’ een van de opdrachten waar we uit konden kiezen. Je moest een stad in kaart brengen, maar dan op je eigen manier. Ik koos voor de bankjes: het is een mooie wisselwerking tussen openbaar en privé. Als je erop zit, is het even een beetje jouw bankje; er gaat niet zo snel iemand zomaar naast zitten. Zo’n bankje is ook een rustmoment. Vanuit dat idee ben ik alle bankjes gaan fotograferen; bij de gemeente Tilburg heb ik een kaart opgevraagd waar ze allemaal opstaan. Bij de opdracht moest ik ook denken aan een tv-serie die je vroeger op Omroep Brabant had’. Dat was ‘Benkske’: op een bankje namen drie Tilburgers de week door.

Nog leuke reacties gehad op ‘je bankjes’?
Ja, mensen herkennen het en zeggen: hé, dat is Tilburg. En de simpelheid en de veelheid vonden mensen ook leuk. Er werd me ook een aantal keer gevraagd naar mijn favoriete bankje. Welke dat dan is? Tja, dat is heel lastig. Het is juist de combinatie van bankjes met een mooi en die met een minder mooi uitzicht. Maar die ene waar twee oude mensen langslopen, vind ik denk wel de mooiste.

Heb je nog wat geleerd van je project?
Dat het heel mooi is dat je met een heel simpel onderwerp aan de slag kunt. En ik heb ook de stad heel goed leren kennen. Ik kom er al heel mijn leven maar toch kwam ik nog allerlei onbekende straten tegen. Zo van: goh, hier is ook nog een leuk parkje.

Gaat de gemeente Tilburg nog iets met je project doen?
Dat wil ik sowieso wel voorstellen. Het lijkt mij mooi om te horen wat ze er van vinden. Je kunt het voor een deel ook als kritische noot zien: misschien gaat ook de gemeente denken waarom er op een bepaalde plek een bankje staat met uitzicht op bijvoorbeeld een rolluik, en waarom er op andere mooie plekken juist geen bankje staat. Misschien ga ik er ook een boek van maken.

En wat ga je nu – na je afstuderen – doen?
Ik ga werken bij het reclamebureau waar ik stage heb gelopen. Daar ben ik erg blij mee.

JvN

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top