Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juni 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer aandacht voor student met handicap

Gepubliceerd: 29 March 2010 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Actieve begeleiding en voor iedereen bruikbaar studiemateriaal. Zulke richtlijnen moeten het hoger onderwijs toegankelijker maken voor studenten met een handicap.

De commissie-Maatstaf presenteert vandaag een rapport over studeren met een functiebeperking. Ongeveer acht procent van de studenten in het hoger onderwijs heeft last van een handicap, bij elkaar 47 duizend studenten. De uitval uit het hoger onderwijs in die groep is met 23 procent hoger dan het landelijk gemiddelde (17 procent).

Ongelijkheden
Veel kan verbeterd worden, concludeert Maatstaf dan ook. Zo spraken de onderzoekers een slechtziende student die een half jaar studievertraging opliep omdat hij zijn laptop niet mocht gebruiken bij tentamens. Volgens zijn school kon hij daarmee op internet en dat is verboden. Een andere visueel gehandicapte studente gebruikte studiemateriaal dat voor haar was ingescand door de universiteit. Toen het geld daarvoor op was, moest ze dat plots zelf regelen. Aan dat soort ongelijkheden moet een eind komen, vindt de commissie.

Toegestane hulpmiddelen
Om dat te bereiken stelt de commissie voor wet- en regelgeving beter op elkaar te laten aansluiten. Er zijn nu te veel verschillen tussen bijvoorbeeld voorschriften uit de Wet gelijke behandeling en de Wet op het hoger onderwijs. Ook de regels voor toegestane hulpmiddelen lopen uiteen.

Alternatieve leerroute
Verder moeten studenten met een handicap beter geholpen worden bij hun studiekeuze en moeten ze kunnen kiezen voor een alternatieve leerroute. Daarvoor zijn programma’s nu niet altijd flexibel genoeg. Gebouwen en onderwijsruimtes moeten voldoen aan strengere richtlijnen voor toegankelijkheid, net als websites van onderwijsinstellingen. Studiemateriaal moet voor iedereen gebruiksvriendelijk zijn. Eerder was al afgesproken dat de toegankelijkheid voor studenten met een handicap voortaan meetelt bij de accreditatie van opleidingen.

HOP, Bram Logger

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top