Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Naar Ethiopië voor winnende afstudeerfilm

Gepubliceerd: 5 July 2010 • Leestijd: 1 minuten en 21 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Met de film ‘Soles of Ethiopia’ heeft Joost van der Wiel eind vorige week een van de drie Drempelprijzen gewonnen. ‘De film blijft 25 minuten (de lengte van de film, red.) boeiend’, aldus de jury.

Audiovisueel ontwerper Joost van der Wiel ontving de Drempelprijs Vormgeving 2010. Zijn ‘Soles of Ethiopia’ wordt door de jury beschouwd als ‘een goede, innovatieve insteek in het genre ‘films over Afrika’. De film laat zien hoe je op een nieuwe, narratieve manier invulling kan geven aan dit ‘genre’. Het optimisme is ontroerend, vindt de jury die zich afvraagt of dit niet  inherent is aan het thema? Profielen stelde Joost een paar vragen.

De film gaat over schoenen, maar waarom?
Ik heb in beeld gebracht wat voor eigenaardigheden er zijn en gebeuren rondom schoenen. Maar dat moet natuurlijk een breder beeld geven van Ethiopië, het land waar het gefilmd is. De schoen heb ik gebruikt om het wat luchtiger te vertellen, om een ander beeld van een Afrikaans land te laten zien. Een ander beeld dan dat van problemen, AIDS en honger, dat je meestal ziet.

Waarom ga je überhaupt filmen in Ethiopië?
Een jaar ervoor was ik er om vrienden te bezoeken. Toen bleek dat ik een heel verkeerd beeld had van het land. Iedereen, en ook ik, dacht dus aan honger en ellende. Dat is er ook, maar er is ook een andere kant. Addis Abeba is bijvoorbeeld een heel leuke en levendige stad. Vanwege mijn afstudeerfilm besloot ik terug te gaan, ik ben er zes weken geweest.

En daar heb je toen vooral gefilmd
Ja, ik heb heel veel gefilmd en, onder andere via die vrienden, research gedaan. Alleen de laatste dag had ik een beetje vrij.

Heb je een boodschap met je film?
Nee, dat moet iedereen lekker zelf weten. Mensen moeten zich maar laten verwonderen.

En nu wacht er een carrière als regisseur?
Die prijs is in elk geval een zetje in de rug. Ik ben in elk geval van plan meer films te maken en wil echt regisseur, filmmaker worden. Dat is lastig maar dat geldt voor ieder creatief beroep. Maar als je er hard voor werkt, moet het lukken.

JvN

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top