Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
15 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Oud-WdKA student creëert Gesamtkunstwerk op Dutch Culture Centre

Gepubliceerd: 20 May 2010 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Better City, Better Life. Dat is het thema van de Shanghai World Expo die inmiddels ruim een maand geleden is geopend. Nederlandse studenten, onder wie oud-WdKA student Dico Kruijsse (22) en ArtEZ student Vincent Bos, creëerden in het Dutch Culture Centre een Gesamtkunstwerk.

Voor Dico, in 2009 afgestudeerd in autonome beeldende kunst, was het niet de eerste keer dat hij naar de Chinese havenstad vertrok. ‘Drie keer eerder was ik in Shanghai voor schoolprojecten van de Willem de Kooning Academie. Dit jaar werd ik meegevraagd door docent Maik Mager bij wie ik eerder de minor Stadslab heb gevolgd. Aangezien ik ervaring heb met het construeren van grootschalige kunstwerken in een kort tijdsbestek, mocht ik weer mee.’

Boomstammen, vazen en pinda’s
Vorig jaar oktober was Dico, samen met andere WdKA-studenten, voor het laatst in Shanghai. De WdKA organiseerde toen drie workshops in samenwerking met de Shanghai University en Donghua University. Eén hiervan was de workshop keramiek. Tijdens deze workshop hebben zowel Nederlandse als Chinese studenten mallen van klei gemaakt. Deze mallen, in de vorm van boomstammen, vazen en pinda’s, zijn later tot keramiek bewerkt. Alle objecten bevatten gaten waardoor ze op verschillende manieren met elkaar verbonden kunnen worden.
Aan Dico en ArtEZ-student Vincent restte de taak om deze objecten, ruim een half jaar later, tot een kunstwerk op te bouwen. Aangezien Dico in oktober zelf een andere workshop deed, kende hij de objecten alleen van foto’s. Dico: ‘Ik heb van tevoren niet bedacht hoe ik het in elkaar wilde zetten, dat heeft geen zin. Mijn insteek was: we pakken in Shanghai de dozen uit en kijken dan pas wat we met de objecten gaan doen.’

Vreemde voorwerpen
Werken met objecten van keramiek was nieuw voor hem. Het creëren van een kunstwerk met vreemde voorwerpen niet. ‘Ik hou ervan om objecten voor iets anders te gebruiken dan waarvoor ze eigenlijk zijn bedoeld. Ook in mijn eigen werk zie je dat terug. Er stond deze keer alleen iets meer druk op dan anders, aangezien ik met de kunstobjecten van anderen aan de slag ging.’
Een week lang kregen Dico en Vincent de tijd om het kunstwerk te maken. Op 17 en 18 mei werd het tentoongesteld tussen twee fonteintjes in het Dutch Culture Centre. Dat gaf het Gesamtkunstwerk een extra mooi effect. Burgemeester Aboutaleb, Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima kwamen ook een kijkje nemen.

Myrthe Hogenelst

Meer over het Nederlands Paviljoen op de World Expo op holland-expo2010.nl en op de site van de WdKA.

Foto: Maik Mager
Dico staat links achterin op de foto.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top