Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
30 november 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Plasterk: Ik weiger geen onderzoek

Gepubliceerd: 15 January 2010 • Leestijd: 0 minuten en 50 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

inister Plasterk ontkent dat hij de basisbeurs klakkeloos zou willen afschaffen. Het is hooguit een van de bezuinigingsvarianten die een ambtelijke werkgroep onderzoekt.

Studentenvakbond LSVb verwijt de minister dat hij niet wil laten uitzoeken wat er precies gebeurt als de basisbeurs voor studenten wordt afgeschaft. ‘Het is niet juist dat ik een dergelijk onderzoek weiger’, laat de minister in een schriftelijke reactie weten.

 

Een ambtelijke werkgroep kijkt naar de ‘consequenties van diverse varianten voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Pas daarna vindt politieke besluitvorming plaats. Ik loop daar nu niet op vooruit. Wel wil ik herhalen wat ik in het verleden ook al heb gezegd: namelijk dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs hoe dan ook gewaarborgd moet blijven.’

 

Breed onderzoek

Vice-voorzitter Dennis Wieringa van de LSVb gelooft de minister graag, maar had om een breder onderzoek gevraagd. ‘In 2005 heeft het Nijmeegse bureau ITS in opdracht van het ministerie negenduizend studenten geënquêteerd over hun leengedrag. Een vergelijkbaar breed onderzoek zouden we willen naar het effect van het afschaffen van de basisbeurs.’

 

Hij is bang dat de ambtenaren alleen zullen verwijzen naar onderzoeksresultaten van de commissie Vermeend in 2003 en naar systemen van studiefinanciering in het buitenland. ‘Maar zulke systemen zijn niet één op één te kopiëren naar de Nederlandse situatie.’

 

HOP, Hein Cuppen

Plasterk: Ik weiger geen onderzoek

Gepubliceerd: • Leestijd: 0 minuten en 5 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Plasterk ontkent dat hij de basisbeurs klakkeloos zou willen afschaffen. Het is hooguit een van de bezuinigingsvarianten die een ambtelijke werkgroep onderzoekt.

Studentenvakbond LSVb verwijt de minister dat hij niet wil laten uitzoeken wat er precies gebeurt als de basisbeurs voor studenten wordt afgeschaft.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top