Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
23 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Staatssecretaris houdt voet bij stuk over kosten tweede studie

Gepubliceerd: 9 July 2010 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Leraren en afgestudeerden in de gezondheidszorg die een tweede bachelor- of masterstudie in het onderwijs of de zorg willen volgen, betalen straks een hoog collegegeld, erkent staatssecretaris Van Bijsterveldt. Maar ze wil haar beleid niet herzien.

Bachelors en masters die na de zomer aan een tweede bachelor- of masterstudie beginnen, betalen bedragen die kunnen oplopen tot ruim tienduizend euro. De universiteiten en hogescholen krijgen voor hen immers geen geld meer. Iedere student krijgt voortaan nog maar één bachelor- en één masterstudie vergoed. De instellingen mogen in ruil zelf de hoogte van het collegegeld bepalen.

Personeelstekort
Een uitzondering vormen dubbelstudenten, die hun tweede opleiding de komende drie jaar tegen het lage collegegeld mogen afmaken, en studenten die een tweede studie in het onderwijs of de gezondheidszorg volgen. Omdat in die sectoren een personeelstekort is, geldt daar het wettelijke – lage – collegegeld, tenzij studenten al eerder een diploma in zo’n tekortvak hebben behaald. Een verpleegkundige die fysiotherapeut wil worden of leraar, betaalt straks dus het hoge collegegeld, maar ook de onderwijzer die zich wil omscholen tot tweedegraads leraar of logopedist.

Verschuiving problemen
Op de vraag waarom dit zo is, antwoordt staatssecretaris Van Bijsterveldt op kamervragen van Jasper van Dijk (SP) dat een tweede studie in dat geval niet bijdraagt aan het oplossen van de personeelstekorten in het onderwijs en de gezondheidszorg, maar slechts tot een verschuiving van de problemen binnen de sectoren.
Ook verduidelijkt ze nog maar eens waarom mensen die vóór 1991 een hoger-onderwijsdiploma hebben gehaald, wel een tweede studie mogen volgen tegen het wettelijke collegegeld. De centraal opgeslagen gegevens over studenten en studieresultaten zijn vanaf 1991 “gevalideerd” en betrouwbaar. Over de periode daarvoor kan een universiteit of hogeschool op basis van dit register geen harde uitspraken doen over het verschuldigde collegegeld.

HOP, Hein Cuppen
Foto: Het Portaal / Flickr

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top