Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 juni 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studeren met handicap blijft lastig

Gepubliceerd: 16 March 2010 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen en universiteiten bieden steeds meer voorzieningen voor studenten met een functiebeperking. Maar nog niet genoeg, vindt de Onderwijsinspectie.

Ruim vijftien procent van de studenten heeft een lichamelijke handicap, chronische ziekte, dyslexie of een psychische beperking. De helft tot een derde heeft daar last van bij het studeren. Gemiddeld doen studenten met een functiebeperking dan ook langer over hun studie en vallen ze vaker uit.

Niemand voldoet aan eisen
De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor studenten met een ziekte of handicap, constateert de Onderwijsinspectie in een vandaag gepubliceerd advies. Toch voldoet geen van de 23 onderzochte instellingen aan alle eisen.

Grote verschillen binnen instellingen
Slechts de helft geeft studenten met een functiebeperking meer tijd voor tentamens of aangepaste toetsen. De gebouwen van universiteiten en hogescholen zijn vaak niet voor iedereen toegankelijk. En amper een derde van de instellingen kan de kwaliteit en continuïteit van de geboden voorzieningen waarborgen. Opvallend is ook dat er zelfs binnen instellingen grote verschillen zijn in het aantal voorzieningen en de kwaliteit daarvan.

Subsidie helpt niet
Een paar jaar geleden kregen alle universiteiten en twintig hogescholen subsidie om hun voorzieningen te verbeteren. Maar uit het inspectierapport blijkt dat gesubsidieerde hogescholen het slechts op twee punten beter doen dan andere hogescholen: hun informatievoorziening is beter en ze hebben vaker een beleid dat de kwaliteit en continuïteit van de voorzieningen garandeert.

Hard criterium
Demissionair staatssecretaris Van Bijsterveldt heeft nog niet op het rapport gereageerd. Ze wacht daarvoor op het advies van de Commissie Maatstaf over het verbeteren van de voorzieningen, dat deze maand verschijnt. Een maand geleden maakte oud-minister Plasterk al bekend dat de toegankelijkheid van onderwijsinstellingen voor studenten met een functiebeperking straks een hard criterium wordt voor de accreditatie van opleidingen.

HOP, Ianthe Bato

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top