Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Taal is kostbaar als Chinees porselein’

Gepubliceerd: 28 September 2010 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Kinderboekenweek begint volgende week pas, maar de pabo is er al eerder bij om studenten te inspireren er tijdens hun stage aandacht aan te besteden. Vandaag hield auteur Abdelkader Benali een Kinderboeken-openingslezing.

‘Een vriendelijk verzoek vooraf’, vraagt hij aan honderden pabostudenten die in het Atrium van het Museumpark bij elkaar zijn, ‘ga ajb niet ginnegappen over hoe ik eruit zie of dat m’n broek te heet is gewassen. Ik wil graag dat jullie focussen op wat ik te vertellen heb.'

‘Het is belangrijk dat kinderen verhalen gaan vertellen en verhalen lezen’, stelt Benali. ‘Jullie zullen voor klassen komen te staan waar kinderen zitten die thuis nooit zijn voorgelezen of die zelf nooit lezen. Voor veel kinderen vormen jullie de eerste schakel naar de liefde voor het boek, de liefde voor het verhaal. Je kunt al een verhaal maken van de naam van een kind. Op de kleuterschool introduceerde de juf mij aan een nieuwe groep door te zeggen: “Dit is Abdelkader. Hij is het jongetje met de langste naam uit de klas, wel tien letters!” Ik was vijf en helemaal gegrepen door wat ze zei. Er bleek dus een ordening te zijn in namen. Lange namen, korte namen, namen die beginnen met een A of met een Z. Je kunt kinderen vragen hoe hun vader heet of hun moeder, hun opa of oma en je hebt al een aanknopingspunt voor een verhaal. Ik hoop dat jullie allemaal in staat zijn om kinderen verhalen te laten vertellen.’

Net als een paar aanwezige pabo-studenten komt Benali uit een gezin waar geen boeken in huis waren. ‘Op twee na: de Koran en het telefoonboek. En toch hou ik verschrikkelijk veel van boeken. Het doet me dan ook pijn dat het taalniveau tegenwoordig zo bedroevend laag is. Op elk niveau: op de basisschool, maar ook in havo 4. Taal wordt behandeld alsof het een tweedehands jasje is dat in het bos werd gevonden. Taal krijgt een liefdeloze behandeling, wordt teruggebracht tot De Wereld Draait Door-staccato en dat terwijl je elkaar met taal de liefde verklaart en conflicten beslecht. Misschien is de liefde voor taal te leren door elkaar verhalen te vertellen, want taal is net zo kostbaar als Chinees porselein.’

Thema van de Kinderboekenweek is beeldtaal in kinderboeken. Na de lezing van Benali konden de pabostudenten zich hierin verdiepen door workshops te volgen over digitale prentenboeken, stripstudio, fotostrips of van illustrator Marit Enqvist.

Dorine van Namen

'Het lijkt me niet makkelijk om nu leraar te zijn.' Profielen interviewde Abdelkader Benali al eerder over integratie, schrijverschap en zijn periode op de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam. Lees hier het hele interview.

Foto: Tom de Goeij

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top