Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Verbazing over tarieven stagebureaus

Gepubliceerd: 8 July 2010 • Leestijd: 3 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Commerciële stagebemiddelaars verdienen soms flink aan studenten die gaan werken bij bedrijven waar ze stage hebben gelopen. Veel studenten weten niet dat ze daardoor duurder zijn dan andere sollicitanten.

Merkwaardig, meende een student van Fontys Hogescholen. Via bemiddelingsbureau Infirmo Academy vond hij een stage. Die liep zo goed, dat het bedrijf hem graag in dienst wilde nemen. Maar dan moest zijn nieuwe werkgever eerst zo’n dertigduizend euro aan het bemiddelingsbureau betalen. De baan ging daardoor bijna aan hem voorbij.

Ruim meer dan een jaarsalaris
De afspraak staat duidelijk in het contract dat stagebedrijven met Infirmo Academy sluiten. Als een stagiair zo goed bevalt dat die binnen twee jaar als werknemer in dienst komt, moet het bedrijf voor de eerste 1040 werkuren 2,5 keer het salaris van de nieuwe werknemer aan Infirmo betalen: ruim meer dan een jaarsalaris. Dat staat ook in de algemene voorwaarden. Maar de student heeft nooit iets hoeven ondertekenen.

Geen geheim
Infirmo Academy bevestigt dat studenten deze voorwaarde waarschijnlijk niet allemaal kennen als ze zich inschrijven. “Maar het is geen geheim”, aldus adjunct-directeur Simone van Erp van de Laurens Simonse Groep, waar het bureau onder valt. “Als ze ernaar vragen, zullen we het vertellen. We doen het al twaalf jaar zo. Het is heel normaal in de bemiddelingsbranche. Vraag maar eens wat Tempo Team verdient als een uitzendkracht een vaste baan krijgt. En wat is eigenlijk het nadeel voor de student? Onze stages lopen vaker dan gemiddeld op een baan uit.”

Niet op de flyers
“Maar ik ben alleen voor mijn stage met hen in zee gegaan”, zegt de student. “Als ze daarna nog steeds geld aan mij verdienen, dan moeten ze dat vooraf laten weten – en niet pas als ik de baan aangeboden krijg. Het stond niet op de flyers die ze uitdeelden.” Een ict-student van de HvA, die ook via Infirmo aan zijn stageplek kwam, denkt er anders over. “Het was misschien leuk geweest om het van tevoren te weten. Maar ik was blij met mijn stage en heb er een leuke bijbaan aan overgehouden van twee dagen in de week. Het kostte wel wat om mij in dienst te nemen, maar ik kende hun ict-systeem al heel goed. Als ze iemand anders moesten inwerken, waren ze zo weer een half jaar verder.”

Verbazing
Toch wekt de klacht van de Fontys-student verbazing bij werkgevers, studenten en faculteiten. “Wij hebben hier nog nooit van gehoord en keuren het ten zeerste af”, zegt een woordvoerder van MKB Nederland. “We kunnen alleen maar gissen waarom een bedrijf hieraan mee zou doen.” “Het kan echt niet”, zegt ook het Interstedelijk Studenten Overleg. Voorzitter Guy Hendricks: “Het is een vreemde werkwijze, die negatief voor je kan uitpakken. In de economische crisis willen veel bedrijven geen bemiddelingskosten meer betalen; er zijn genoeg mensen die een baan zoeken en dan is een ander goedkoper dan de voormalige stagiair.”

2500 euro
De tarieven van commerciële bemiddelingsbureaus verschillen. Bij Stageplaza kost het een klant 2500 euro om een student binnen een half jaar na zijn stage een arbeidscontract te geven. StudentenBureau, dat net als Infirmo Academy onder de Laurens Simonse Groep valt, rekent 2,5 keer het bruto uurloon van de kandidaat voor de eerste 240 gewerkte uren.
“Wij waarschuwen onze studenten voor de commerciële stagebureaus”, zegt Leonie van Diepen van de academie voor ict & business van Avans Hogeschool. “Ze hebben geen enkele toegevoegde waarde. Er zullen vast bonafide bemiddelaars zijn, maar zie die maar eens van de beunhazen te scheiden. Hogescholen trekken bovendien meer dan genoeg belangstelling zonder die bureaus.”

Studenten verleid
Ook Fontys Hogescholen waarschuwt haar studenten dat ze niet in zee moeten gaan met de commerciële bureaus. “Studenten reageren verontwaardigd als we ze tijdens de stagevoorbereiding vertellen over bemiddelingsbureaus die alleen maar als doel hebben om geld te verdienen aan stagiairs of hun stagebedrijf”, zegt Leny Scheepers, secretaris van Fontys. “We kijken er van op en vinden het jammer dat een van onze studenten nu toch is verleid.”

Bespreken
Van Erp laat weten dat de Laurens Simonse Groep het onderwerp gaat bespreken. Maar volgens haar worden studenten niet benadeeld. “Infirmo Academy onderscheidt zich juist door de goede match van stagairs en bedrijven”, zegt ze. Infirmo spreekt niet voor niets anderhalf uur met elke stagekandidaat, om erachter te komen waar diens interesses en talenten liggen.

Uit een enquête onder de geplaatste stagairs blijkt volgens haar dat 42,7 procent van de bijna vijfhonderd respondenten na afloop van de stage een baan aangeboden kreeg. Van hen nam veertig procent die baan daadwerkelijk aan. Wie dat niet deed, wilde meestal doorstuderen in plaats van werken.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top