Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Verkiezingshost Marten wijst kiezer de weg

Gepubliceerd: 7 June 2010 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Aankomende woensdag mag Nederland weer stemmen. Verschillende HR-studenten gaan op deze dag op Rotterdamse stembureaus aan de slag als host. Zo ook Marten Souman (18), eerstejaars personeel en arbeid. Kiezers komen hem tegen op het stembureau in buurthuis de Duikelaar.

Het aantrekken van hosts is een van de maatregelen die burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft genomen om het stemmen zonder problemen te laten verlopen. Bij en na de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart ontstond er namelijk onrust vanwege onregelmatigheden. Zo stonden er in sommige gevallen meerdere kiezers in één stemhokje. Met de inzet van hosts zoals Marten moet zoiets dus voorkomen worden.

Waarom heb je je als host aangemeld?
Op Hint zag ik dat er studenten voor deze functie werden gezocht. Het lijkt me leuk om de verkiezingen op deze manier mee te maken. Daarbij is de vergoeding niet gering. Ik ontvang honderd euro per dagdeel, plus veertig omdat ik meewerk aan de opening om 4 uur ’s ochtends.

Moest je aan bepaalde eisen voldoen om als host aan de slag te gaan?
Nee. Ik heb een korte motivatie geschreven en moest een formulier met gegevens invullen. Een aantal dagen later kreeg ik informatie toegestuurd.

Wat voor werkzaamheden heb je als host?
Ik heet de mensen welkom en breng ze naar de plek waar ze moeten stemmen. Daarnaast attendeer ik bezoekers erop dat ze hun ID-kaart en stembewijs bij zich moeten hebben en dat er maar één persoon in een stemhokje mag staan.

Ben je in het dagelijks leven ook politiek actief?
Nee, ik ben niet aangesloten bij een politieke partij. Wel vind ik het interessant om te volgen waar de partijen voor staan en waarom.

Wat stem je zelf op 9 juni?
Ik twijfel tussen de ChristenUnie en het CDA. Ik denk dat het de ChristenUnie wordt, aangezien hun programma het meest gunstig is voor studenten. Daarnaast zie ik de regels van het christendom meer terug in het partijprogramma van de ChristenUnie, dan in die van het CDA.

In Delfzijl heeft CDA-raadslid Reinder de Vries het dringende advies gekregen om als lid van het stembureau geen groene trui meer aan te trekken. Hoe denk jij hierover?
Ik vind het vreemd dat de neutraliteit van mensen op deze manier gecontroleerd wordt. Zelf hou ik er geen rekening mee. Als ik een rode trui aantrek dan doe ik dat omdat ik dat een mooie kleur vind, niet omdat ik achter de ideeën van de PvdA sta.

MH

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top