Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vijf dagen Milaan werden er tien…

Gepubliceerd: 26 April 2010 • Leestijd: 2 minuten en 48 seconden • WdkA in Milaan Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zo'n beetje ieder jaar presenteren studenten van de Willem de Kooning hun werk op de internationale desginbeurs in Milaan. Een trip van vijf dagen was de bedoeling, maar dat werden er meer. Student Yumi Udo blikt terug.

Voor de beurs, Milano Salone del mobile, in Milaan hebben Remy en ik al het promotiemateriaal ontworpen. Dat bestond uit een persmap, Z-Card en alle belettering voor de stand. Een heel leuk project om aan te werken omdat het echt gerealiseerd is, en omdat we natuurlijk mee konden naar Milaan.

Bepakt en bezakt staat iedereen zondag rond 8.00 uur op Schiphol: Remy, Ramond, Tom, Marijn en ik. Bas is wat later er was iets met de trein of zo. Iedereen heeft zin in vijf dagen Design in Milaan. Dat het er uiteindelijk tien zouden worden, daar was natuurlijk niemand vanuit gegaan. We waren überhaupt al heel blij dat we de loting hadden gewonnen om mee te kunnen naar deze prachtige stad.

De WdKA presenteren
Milaan heeft net als Parijs een perfect metrosysteem waar wij dan ook goed gebruik van gemaakt hebben. Nadat we eerst in het verkeerde hotel probeerde in te checken waren we drie uur later dan verwacht op de plek waar we de afgelopen week de Willem de Kooning Academie aan alles en iedereen in ‘de designwereld’ hebben gepresenteerd. De academie is hier vooral op zoek naar nieuwe contacten uit het bedrijfsleven die kunnen fungeren als gastdocent of bedrijven die opdrachten bij de academie willen neerleggen. Op zo’n manier kun je tijdens je studie aan echte opdrachten werken.

Shanghai
Dinsdagmiddag stond de stand helemaal klaar voor de 272.000 mensen (waarvan 170.000 internationale) die de Salone Del Mobile elk jaar naar Milaan weet te trekken. Overdag kom je veel interessante mensen uit het designvak tegen. We hebben hen uitgelegd waar de WdKA voor staat en verteld wat we in Shanghai gaan doen. Het hele paviljoen daar is namelijk ontworpen door studenten en ex-studenten van de WdKA.

In onze stand stonden dan ook enkele schaalmodellen van de meubels die door studenten van de interieurafdeling zijn ontworpen; ze komen tijdens de wereldtentoonstelling in Shanghai in de VIP-lounge van het Rotterdamse Waterpaviljoen te staan.

Het prettige was dat we steeds in teams van twee studenten werkten zodat één team zich overdag kon onderdompelen in de design uit heel de wereld. Remy en ik zijn woensdag lekker de stad ingegaan en hebben op de Zona Tortona een hele ochtend onze ogen uitgekeken naar de diversiteit van al het werk dat hier tentoongesteld werd.

IJsland
Donderdag kwamen de eerste nieuwsberichten binnen over een vulkaanuitbarsting in IJsland en de gevolgen die dit voor het vliegverkeer zou hebben. In eerste instantie dachten we dat het wel los zou lopen maar 's avonds begon het toch duidelijk te worden dat we vrijdag niet terug zouden vliegen, en dat de studenten die het van ons over zouden nemen niet konden worden ingevlogen.

Er ontstond bij mij een dubbel gevoel. Het is natuurlijk heerlijk om nog wat langer in Milaan te blijven. Een heerlijke stad die overspoeld wordt met design. Aan de andere kant gun je je medestudenten, die vast zaten in Nederland, ook de geweldige ervaring van de Salone del Mobile.

Vrijdagavond is er uiteindelijk besloten dat de mensen die toen in Milaan aanwezig waren tot het einde van de beurs zouden blijven, op Remy en Bas na die eerder naar huis moesten vanwege werk.

Oplossingen vinden
Het was mooi om te zien dat alle verschillende gestrande academies en scholen oplossingen probeerde te vinden om weer naar Nederland te komen. Remy en Bas zijn dan ook meegereden met het Koning Willem I College (Een mbo-opleiding op het gebied van interieur/meubelbouw). De rest van onze groep is uiteindelijk dinsdag met de bus van Tuttobene (Tuttobene is een organisatie die ook op de beurs stond) meegereden naar Nederland. 20 uur in de bus was voor velen van ons een herinnering uit de middelbare schooltijd, of een geheel nieuwe ervaring. De eerste 12 uur ging zeer voorspoedig en voor we het wisten waren we in Luxemburg. Daar hebben we echter 2 uur staan wachten op de vervangende chauffeur. Deze 2 uur leken ineens een eeuwigheid. Uiteindelijk was ik om 08.00 uur thuis en ben ik lekker mijn bedje ingekropen om de nacht in de bus even in te halen.

Als ik terugkijk op de negen dagen Milaan kan ik niet anders concluderen dat we een hele bijzondere en leerzame tijd hebben gehad.

Yumi Udo

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top