Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wetenschap citeert hbo vaker

Gepubliceerd: 29 September 2010 • Leestijd: 1 minuten en 12 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen worden steeds beter in wetenschap bedrijven. Hun artikelen worden vaker geciteerd en komen in belangrijkere tijdschriften terecht. Ze beginnen aardig mee te komen met de universiteiten.

De waarde van wetenschap is moeilijk in cijfers te vangen en soms duurt het decennia voordat een bepaalde vondst van belang blijkt. Om toch een beetje zicht te krijgen op het succes van een wetenschappelijke publicatie, worden citaten geturfd: hoeveel keer wordt een artikel aangehaald door andere wetenschappers?
Hoe vaker dat gebeurt, hoe meer ‘impact’ een wetenschappelijk artikel heeft. Die impactscore kan worden vergeleken met de gemiddelde impact van dergelijke artikelen: krijgt het artikel wereldwijd meer of minder aandacht dan artikelen van collega’s?
En daaruit blijkt dat Nederlandse hogescholen het lang niet slecht doen. Over het algemeen liggen universiteiten op hen voor, maar de hbo-publicaties hebben alvast meer ‘impact’ dan die van de Universiteit van Tilburg.

Gemiddelde
Het wereldgemiddelde staat per definitie op 1. Hogescholen bleven daar enkele jaren geleden nog ruim onder: 0,77. Ze trokken bijna een kwart minder citaten dan de publicaties van andere instellingen. Maar nu staat de teller op 1,21, terwijl de Universiteit van Tilburg volgens de jongste statistieken slechts 0,95 haalt. Samen scoren de universiteiten 1,33 met als koploper de Erasmus Universiteit Rotterdam, die een impact van 1,47 laat noteren.
Toch zal het nog wel even duren voordat hogescholen werkelijk mee gaan tellen in de wetenschap. Samen publiceren ze zo’n 150 artikelen per jaar, waarvan een deel samen met universitaire onderzoekers is geschreven. Ter vergelijking, de universiteiten en academische ziekenhuizen publiceerden vorig jaar meer dan vijfentwintig duizend artikelen. Tilburg publiceerde er vijfhonderd.

Impactscores
“Het gaat in het hbo dus om kleine aantallen”, benadrukt onderzoeker Thed van Leeuwen van het Centre for Science and Technology Studies (CWTS) in Leiden, dat de impactscores heeft berekend. “Een paar uitschieters kunnen veel invloed hebben.”
Sinds 2001 stellen hbo-instellingen lectoren aan om wetenschap een plaats te geven in het hoger beroepsonderwijs. Het zijn er intussen bijna vijfhonderd.

HOP, Bas Belleman

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top