Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Worst en politiek op de HR

Gepubliceerd: 18 February 2010 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het blijven politici en het blijven studenten. Als de één lange, saaie antwoorden geeft, gaat de ander daar als vanzelfsprekend doorheen praten. Maar door de bank genomen was het verkiezingsdebat op de hogeschool een levendige en interactieve ontmoeting tussen jongeren en politici.

Woensdag 3 maart zijn de gemeenteraardsverkiezingen, maar interesseren jongeren zich daar ook voor? De organisatie van het Hogeschool Rotterdam verkiezingsdebat was er waarschijnlijk ook niet helemaal gerust op en liet een worstenmaker gratis broodjes worst uitdelen om mensen te trekken. Of het de worsten of de politici waren zullen we nooit weten, maar in het Atrium van locatie Museumpark zaten toch ruim vijftig studenten naar zes lokale politici te kijken.

Het debat had duurzaamheid als thema en ging over vier duidelijke stellingen: de Coolsingel moet autovrij; Rotterdammers moeten een gratis parkeervergunning krijgen; we moeten plastic afval scheiden en de Bavaria Street Race en de Red Bull Air Race moeten afgeschaft worden. Bij elke stelling namen twee studenten de voortrekkersrol door hem van tevoren kort te verdedigen of aan te vallen. Aan het eind van elk debat werd het publiek geacht voor of tegen te stemmen door links of rechts in de zaal te gaan staan.

Hypocriet
Een studente die vond dat de Red Bull Air Race en de Bavaria Street Race niet meer in Rotterdam moeten plaatsvinden, ging fel tegen de stadsbestuurders tekeer. ‘Een stad die zich als groene stad wil profileren en ondertussen city races en air races organiseert, is net zo hypocriet als iemand die een debat over duurzaamheid organiseert en gratis worst uitdeelt.’ Instemmend gelach en applaus, maar uiteindelijk stemden de meeste mensen voor behoud van de evenementen.

Ook op de andere onderwerpen stemde het publiek overwegend conservatief. Een autovrije Coolsingel zat er vandaag niet in, plastic scheiden zien niet veel mensen zichzelf doen en zelfs een gratis parkeervergunning zag niet iedereen zitten.

Goed debat
Mede dankzij de leiding van John Bijl, die zo af en toe gewoon iemand de microfoon onder de neus schoof, bleef het een levendig debat woensdag. Politici die ambtenarentaal spraken hielden de aandacht niet lang vast, maar zodra het over concrete onderwerpen ging, waren veel studenten bereid om het debat inhoudelijk aan te gaan met de politici.

 OL

 

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top