Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

“Zonder keuzes geen kenniseconomie”

Gepubliceerd: 17 September 2010 • Leestijd: 1 minuten en 6 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Bedrijfsleven, overheid en kennisinstellingen moeten samen zes of zeven gebieden benoemen waarin Nederland tot de wereldtop wil behoren. Grote vraag blijft welke gebieden dat moeten zijn.

“In Nederland zijn we niet gewend om te kiezen, maar zonder keuzes overleven we het niet.” Die waarschuwing liet voorzitter Bernard Wientjes van werkgeversorganisatie VNO-NCW donderdag horen tijdens de discussiebijeenkomst van universiteitenvereniging VSNU.
Er werd doorgepraat over het in augustus verschenen gezamenlijke manifest van VSNU, NWO, KNAW, TNO en de werkgevers. Zij pleiten voor versterking van de kenniseconomie via een nationale langjarige onderzoeksagenda, de oprichting van een ‘Kennis en Innovatieraad’ en voor vereenvoudiging van de onderzoeksfinanciering.

Leidende innovator
VSNU-voorzitter Noorda benadrukte dat de keuze voor een aantal topgebieden een positieve en geen negatieve is. “Het is niet zo dat we het land in gaan met de boodschap dat een kennisinstelling iets niet meer mag doen. Wel moet Nederland op een aantal gebieden de leidende innovator worden en zich daar met de besten kunnen meten.”

Lange termijn
Volgens hoogleraar Mirjam van Praag, wetenschappelijk directeur van het Amsterdam Centre for Entrepreneurship, is het belangrijk dat de gemaakte keuzes voor de lange termijn gelden, anders zijn ondernemers niet bereid mee te doen en er geld in te steken. “Zij willen een veilige omgeving.” Noorda begreep dat en wees er op dat ook toponderzoekers erop moeten kunnen vertrouwen dat een onderzoekscentrum waar ze zouden willen werken over een jaar of tien nog bestaat.

Eensgezindheid
Meer focus in de financiering is ook volgens VVD-kamerlid Mark Harbers belangrijk. “Private uitgaven voor onderzoek en innovatie blijven anders achter.” Hij wil dat de overheidsgelden vanuit de verschillende potjes bij elkaar worden gebracht. Werkgeversvoorzitter Wientjes verbaasde zich over de eensgezindheid over het onderwerp. “Dit was een paar jaar geleden ondenkbaar.”

HOP, Marijke de Vries

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top