Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

'5500 euro voor tweede master is genoeg'

Gepubliceerd: 29 August 2011 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een groep rechtenstudenten spant een kort geding aan tegen acht universiteiten. Ze eisen dat de kosten voor een tweede masteropleiding rechten voorlopig worden vastgesteld op 5500 euro.

Intussen voeren de studenten, verenigd in de Stichting collectieve actie universiteiten (SCAU), een bodemprocedure over de hoogte van het instellingscollegegeld, zegt Cees Zweistra, één van de oprichters van de stichting.

Bombrief
In april stuurden de studenten een 'bombrief' naar de instellingen waarin zij een verklaring eisten voor de hoge collegegeldtarieven van een tweede juridische masteropleiding. De universiteiten rekenen daar tien- à veertienduizend euro voor.

Compensatie
Volgens de studenten is die verhoging alleen bedoeld om de misgelopen rijksbijdrage – vier- tot zesduizend euro per student per jaar – te compenseren. De universiteiten houden er volgens de SCAU allemaal hun eigen rekenmethodes op na. Gesprekken waarin ze om opheldering vroegen, leverden niets op. Daarom krijgen de instellingen donderdag een dagvaarding.

Motivering
In antwoord op kamervragen van PvdA en CDA schreef staatssecretaris Zijlstra vorige week dat hogescholen en universiteiten zelf mogen bepalen hoeveel collegegeld ze vragen voor tweede studies, onafhankelijk van de kostprijs van de opleiding. Wel vindt hij dat studenten recht hebben op een motivering van de kosten door de instelling.

Instellingscollegegeld
Sinds 2010 mogen hogescholen en universiteiten het instellingscollegegeld rekenen voor wie aan een tweede studie begint. Studenten hebben recht op het volgen van slechts één bachelor en één masteropleiding tegen het lage wettelijke tarief. Wie zijn eerste opleiding al heeft afgerond, betaalt in veel gevallen het hogere instellingscollegegeld.

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top