Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Banen genoeg voor hbo'ers

Gepubliceerd: 20 December 2011 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er blijven de komende jaren voldoende banen voor hbo'ers. De vooruitzichten zijn gemiddeld goed doordat veel 'babyboomers' met pensioen gaan. In de zorg ontstaan bovendien extra banen door de vergrijzing.

De toekomst lijkt wat minder rooskleurig dan voorheen. Twee jaar geleden verwachtte men nog 'goede tot zeer goede' baankansen voor 56 procent van de afgestudeerde hbo'ers. Nu ligt dat op veertig procent, blijkt uit het tweejaarlijkse arbeidsmarktonderzoek van het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA). De kansen op een baan verschillen sterk per sector en bovendien blijft de arbeidsmarkt de komende jaren 'hoogst onzeker', schrijven de onderzoekers.

Perspectief voor docenten
Hbo-studenten aan lerarenopleidingen kunnen nog steeds rekenen op een gunstige arbeidsmarkt. Er gaan de komende jaren niet alleen veel docenten met pensioen, er zijn ook relatief weinig afgestudeerden. Met name voor docenten in exacte, technische, medische en verzorgende vakken zijn de perspectieven goed. Ook onderwijzers en eerstegraads docenten taal en letteren komen – zeker in de Randstad – wel aan de bak. Alleen voor leraren lichamelijke opvoeding zijn de perspectieven 'ongunstig'.

Minder kansen informatici
Voor afgestudeerde technici zijn de vooruitzichten gunstig. Er zullen naar verwachting personeelstekorten ontstaan voor weg- en waterbouwkundigen, elektrotechneuten, technisch analisten, laboratoriumonderzoekers en werktuigbouwkundigen. Opvallend is dat de baankansen voor informatici afnemen: de sector krimpt en er zijn veel jonge concurrenten.
Fysiotherapeuten, logopedisten en verpleegkundigen zullen vanwege de vergrijzing eveneens gemakkelijk een baan vinden. Al waarschuwt het ROA dat eventuele nieuwe bezuinigingen de groei kunnen dwarsbomen.

Matig vooruitzicht economen
Afgestudeerden van economische opleidingen en sociaal-culturele richtingen krijgen het lastiger. Het ROA noemt hun vooruitzichten 'matig'. Voor afgestudeerden van opleidingen communicatie, journalistiek en horeca wordt het ronduit moeilijk om een geschikte baan te vinden. Ook wie commerciële economie, secretariaat, toerisme en recreatie studeerde krijgt het niet makkelijk. Voor accountants, bedrijfseconomen en afgestudeerden in de sector openbare orde en veiligheid zijn de perspectieven beter. Dat geldt ook voor tolken en vertalers.

Langer blijven werken
Overigens tekent het ROA aan dat de werkgelegenheid voor de huidige generatie hbo'ers zal afnemen als mensen langer blijven werken, of minder in deeltijd gaan werken. Dat geldt vooral voor de werkgelegenheid in de zorg en het onderwijs.

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top