Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Barcelona-Rotterdam, het nieuwe werken

Gepubliceerd: 22 February 2011 • Leestijd: 1 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De meeste docenten en andere medewerkers van de HR gaan door weer en wind op de fiets of in een volgepakte metro naar het werk. Dat het ook anders kan, bewijst Ingrid Luteijn. Zij is verantwoordelijk voor het commerciële onderwijs bij de economische opleidingen en werkt vanuit Barcelona. Profielen interviewt haar via Skype.

Op het beeldscherm zie ik Ingrid Luteijn, met op de achtergrond een wuivende palmboom en een zwembad. In Rotterdam slaat de regen tegen de ramen.

Een mooi uitzicht! Hoe is het zo gekomen?
‘Mijn man werd in 2009 door zijn werkgever naar Barcelona uitgezonden. Het leek onvermijdelijk dat ik ontslag zou moeten nemen. Ik werk al lang voor de Hogeschool Rotterdam, eerst voor de HES en daarna voor de Transfergroep waar ik verantwoordelijk was voor de bedrijfskundige opleidingen. Mijn toenmalige leidinggevende staat open voor nieuwe dingen en zei: “Laten we maar proberen of het gaat om vanuit Barcelona te werken.” Ik was daar natuurlijk heel blij mee.

‘Ik kom een of twee keer per maand naar Rotterdam om contacten te onderhouden, soms voor één en soms voor twee dagen. Ik skype wekelijks met collega’s en ook bij vergaderingen ben ik via Skype aanwezig. Verder communiceren we veel via e-mail en telefoon. Daarnaast heb ik gelukkig goede collega’s die mij kunnen vervangen als dat nodig is.’

Welke voor- en nadelen zijn eraan verbonden om 1500 kilometer van je werk te wonen?
‘Om te beginnen is het zo dat lange afstandswerken niet in elke functie mogelijk is. Ben je docent of trainer, dan kan het niet. Ik heb geluk dat het in mijn geval wel lukt omdat ik coördinerende en aansturende taken heb. Ik denk dat wederzijds vertrouwen de belangrijkste voorwaarde is om deze manier van werken tot een succes te maken. Daarnaast zijn er natuurlijk technische voorwaarden: een computer, skypeverbinding en een smartphone. En je moet zelf de verantwoordelijkheid aankunnen en gedisciplineerd zijn. Het belangrijkste voordeel is dat je veel efficiënter werkt en flexibel bent.’

‘Nadelen zijn er natuurlijk ook. Ik mis het af en toe wel om collega’s om me heen te hebben. Ik kan weinig tot geen klanten bezoeken, incompany-trajecten doen en nazorg plegen. En ik kan ook niet naar een groep als er problemen zijn. Ik heb dat opgelost door goede afspraken te maken met collega’s.’

‘De overgang van de Transfergroep naar de instituten van de HR heb ik ook van afstand aangestuurd. Toen had ik wel af en toe het gevoel dat ik er wat vaker zou moeten zijn. We maken nu deel uit van een grotere organisatie met langere lijnen. Dan is het fijn als je even bij iemand kan binnenlopen. Maar goed, uiteindelijk is ook dat allemaal prima verlopen.
In augustus komen we terug naar Nederland en zal mijn bureau aan de Kralingse Zoom staan. Ik hoop dat het ook dan nog mogelijk is om regelmatig thuis te werken, want het bevalt mij prima.’

Dorine van Namen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top