Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bestuurders onderwijs moeten inleveren

Gepubliceerd: 15 June 2011 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Onderwijsbestuurders gaan minder verdienen dan andere bestuurders in de (semi)publieke sector: aan de universiteit krijgen ze straks niet meer dan 217 duizend euro, in het hbo hooguit 194 duizend euro.

Dat schrijven minister Van Bijsterveldt en staatssecretaris Zijlstra in een brief aan de instellingen. Eerder maakte het kabinet bekend dat bestuurders in de (semi)publieke sector maximaal 223.666 euro mochten gaan verdienen: dat bedrag wordt opgenomen in de Wet normering topinkomens. Maar in die wet staat ook dat voor bepaalde sectoren lagere bedragen mogen worden vastgesteld, en dat doet het ministerie van OCW nu voor het onderwijs. Besloten is dat het maximumsalaris van hbo-bestuurders 23 duizend euro lager komt te liggen dan dat van hun universitaire collega’s.

Het gaat om maximumbedragen inclusief pensioenbijdrage en onkostenvergoeding, benadrukken de bewindslieden. De instellingen moeten zelf overeenstemming bereiken over een indeling in salarisklassen, zodat 'de opwaartse druk van beloningen naar het nieuwe sectorale maximum' wordt voorkomen. Uiterlijk 1 november moeten ze die af hebben.

Het ministerie maakt een uitzondering voor bestuurders die minder risico willen lopen. Wie kiest voor een aanstelling voor onbepaalde tijd en dezelfde rechtspositie als het overige personeel moet met minder salaris genoegen nemen. Zij verdienen straks – exclusief onkostenvergoeding en pensioenbijdrage – maximaal 131 duizend euro (hbo) of 146 duizend euro (wo).

De salarisplafonds moeten gaan gelden voor nieuwe bestuurders en na herbenoemingen. Het ministerie van OCW heeft zich laten adviseren door een consultancybureau.

Het wetsvoorstel 'Normering van bezoldigingen van topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector' wordt binnenkort door de Tweede Kamer behandeld. Daarin staat ook dat een ontslagvergoeding niet meer dan 75 duizend euro mag bedragen.

HOP, Marijke de Vries

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top