Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Cmr wil eerder bij zaken betrokken worden

Gepubliceerd: 28 November 2011 • Leestijd: 1 minuten en 24 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De centrale medezeggenschapsraad (cmr) is ontevreden over de mate waarin, en het tijdstip waarop het college van bestuur (cvb) belangrijke beslissingen aan haar voorlegt. Dat werd vanmiddag tijdens de cmr-vergadering bij meerdere agendapunten duidelijk.

Of het nou om begrotingscijfers gaat of om verhuizingen van opleidingen en instituten, de cmr hoort voor het cvb een belangrijke gesprekspartner te zijn. Zo heeft de medezeggenschapsraad instemmingsrecht over de hogeschoolbegroting; is de cmr niet akkoord met de begroting, dan moet het cvb die begroting in heroverweging nemen.

Naar voren
Maar wat als de begroting voor 2012 pas in januari van dat jaar beschikbaar komt? 'We willen er invloed op uit kunnen oefenen. Die bespreking moet dus naar voren', aldus cmr-voorzitter Fons van Maldeghem. Vooruitlopend op de begroting verschijnt de zogenoemde Kadernota, die vanmiddag op de agenda stond. Ook deze moet, vindt de cmr, eerder verschijnen en moet niet alleen cijfers bevatten maar ook beleidszaken.

Alles weer anders
Collegevoorzitter Jasper Tuytel zei het pleidooi te snappen, maar wees naar verschillende externe factoren. 'Als we het in september bespreken, komt erna de begroting van het ministerie van Onderwijs en is alles weer anders.' Landelijk onderwijsbeleid heeft weer invloed op de begrotingen van hogescholen en dus ook op het inhoudelijke beleid, gaf Tuytel aan. 'We kunnen die beleidszaken wel in september aanbieden, maar het werkt niet; jullie krijgen dan nog geen goed inzicht.'

Kloof
De collegevoorzitter stelde vast dat er tussen cvb en cmr een kloof aan het ontstaan is. Of meer specifiek: een informatieachterstand bij de cmr. 'Misschien moeten we elkaar over de belangrijke zaken vaker bijpraten.' Een prima voorstel, vond de cmr.

Formeel besluit
Er kwam echter nog een heikele kwestie aan de orde: de Grote Schuif, de verhuizingen van diverse instituten die op stapel staan. Ook hier was gebrekkige of niet tijdige informatie hèt onderwerp. 'We hebben er al eerder over verteld, en de verhuizingen en verbouwingen zijn bijna niet meer terug te draaien', verdedigde Tuytel zich. 'Weet je hoeveel geld ermee gemoeid is?'
Cmr-lid Anneke Kistemaker nam daar geen genoegen mee. 'Er is geen formeel besluit van het cvb, en we hebben er dus ook nooit mee ingestemd. Wij willen de juiste onderbouwing zien.' Van Maldeghem was het daarmee eens maar hij verwacht dat het cvb en de cmr er dan wel uitkomen, iets waarvan Kistemaker nog niet zeker is .

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top