Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

De olifant, Queen Mother en de goudmijn.

Gepubliceerd: 21 February 2011 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Blogs

23 aankomende leraren aardrijkskunde zijn twee weken in Ghana. Ze doen er veldonderzoek naar het koloniale verleden en naar het tegenwoordige leven in het Afrikaanse land. Op deze site af en toe een verslag.

Na een gezellige avond weer vroeg op voor de safari. Te voet gingen we op zoek naar vooral olifanten. Al snel zagen we wrattenzwijnen en bavianen, lange tijd geen olifant. Maar ineens uit het niets stond er eentje op nog geen twintig meter van de groep! Iedereen trok zijn fototoestel en maakte een kiekje van het beest. De gids belde met de andere groepen zodat ze de olifant ook konden zien. ’s Middags bracht buschauffeur Uncle William ons onder andere naar de Kintampo Falls. We bereikten de waterval vijftien minuten voordat het donker werd. In de schemer werd er snel een duik genomen. Na nog anderhalf uur rijden kwamen we in Techiman aan waar we overnachtten.

Krioelen
De dagen erna bezochten we de grootste markt van West-Afrika en een illegale goudmijn. De Kejetia Market is heel anders dan de Rotterdamse markt. Mensen krioelen door elkaar en je moest je echt door de smalle straatjes heen wurmen.

Goudmijn
En dan de goudmijn. Om deze te bekijken, moesten we toestemming vragen aan de lokale ‘overheden’. Dat was nogal een karwei. Eerst gingen we naar de zogenoemde Queen Mother. Deze vrouw honoreerde na een ietwat lange conversatie ons verzoek. Maar daarmee waren we er nog niet. We moesten ook nog naar de plaatselijke Chief, een soort burgemeester, die er zo mogelijk nog langer over deed om toestemming te geven. Uiteindelijk was alles voor de bakker en konden we na ruim twee uur de goudmijn bezoeken. Ware het niet dat het vandaag naast een reguliere zondag voor de Ashanti ook een feestdag was. Dit hield voor ons in dat er simpelweg geen bedrijvigheid bij de mijn was. Toch hebben we de diepe gaten die naar de mijn liepen kunnen zien. De mijn zelf zijn we niet ingegaan; de kruipruimtes waren zo klein dat menig smurf er claustrofobisch van zou worden.

PS  Er wordt ook nog, zie de foto, gevoetbald tegen een team van een lokale highschool. De Ghanezen wonnen met 9-0 …

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top