Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Grip op geld

Gepubliceerd: 22 August 2011 • Leestijd: 1 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Steeds meer studenten lenen steeds hogere bedragen. Het Nibud waarschuwt dat ze “grip op hun geld” moeten houden en komt met een site waarop te zien is welke gevolgen de leningen hebben voor hun toekomstige budget.

De gemiddelde studieschuld van aflossers die dit jaar startten met afbetalen bedroeg 14.657 euro. Voor de huidige generatie – een kwart van de studenten leent – wordt dat naar schatting 15.360 euro.

Langstudeerboete
Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting vreest dat die bedragen komende jaren verder stijgen door de langstudeerboete, het wegvallen van de basisbeurs voor masterstudenten en het inperken van het reisrecht. Het Nibud begon daarom vorig jaar al met cursussen waarbij studenten elkaar voorlichten over financiën en komt nu met de 'studieleenwijzer'.

Voorbeeldbegroting
Met het programma kunnen studenten en afgestudeerden berekenen hoeveel ze maandelijks zullen moeten aflossen en wat er gebeurt als de rente – nu anderhalf procent – stijgt. Daarnaast wordt een voorbeeldbegroting gemaakt met een gemiddeld startsalaris en andere vaste lasten. Studenten kunnen de parameters aanpassen, zodat ze een overzicht krijgen van de impact die hun schuld op hun budget heeft.

Jokermaanden
Bij de Dienst Uitvoering Onderwijs konden studenten al uitrekenen wat hun schuld zou gaan kosten, maar daarvoor moest je wel flink wat gegevens bij de hand hebben. Om die reden ontwikkelde afgestudeerd bewegingswetenschapper Maarten van de Heuvel dit voorjaar al een 'tool' waarbij studenten onder andere konden zien welk deel van hun aflossing op ging aan rente: watkostmijnstudieschuld.nl. Op die site wordt – in tegenstelling tot het Nibudprogramma – ook al rekening gehouden met de zestig 'jokermaanden' die aflossers vanaf januari 2012 kunnen inzetten bij DUO. In die maanden hoeft er niet te worden afgelost, maar loopt de rente gewoon door. Van de Heuvels site rekent uit wat dat kost.

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top