Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo hangt declaraties niet aan grote klok

Gepubliceerd: 3 February 2011 • Leestijd: 1 minuten en 18 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De HBO-raad vindt niet dat hogescholen collectief verplicht zijn de declaraties van hun bestuurders openbaar te maken. Dat zou leiden tot 'schijntransparantie' en 'het vergelijken van appels met peren'.

De vereniging van hogescholen schrijft dit in reactie op een poging van RTL Nieuws om inzicht te krijgen in het declaratiegedrag van hbo-bestuurders. Hogescholen hebben bijna allemaal een bijzondere grondslag volgens artikel artikel 23 van de Grondwet, en vallen daarom niet onder de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Tot ergernis van een ruime parlementaire meerderheid, die meent dat ook de bestuurders van bijzondere onderwijsinstellingen publiekelijk verantwoording moeten afleggen over wat ze met overheidsgeld doen.

'Hbo deugt'
De belangstelling voor het declaratiegedrag van hbo-bestuurders is gewekt door het inspectieonderzoek naar mogelijke misstanden bij Inholland en geruchten dat er ook bij Stenden Hogeschool twijfelachtige declaraties zouden zijn ingediend.
In haar nieuwjaarstoespraak ging interim-voorzitter Guusje ter Horst van de HBO-raad nadrukkelijk in op de negatieve beeldvorming over hogescholen. Het hbo 'deugt' volgens haar en ze kondigde aan dat de HBO-raad binnenkort een overzicht zal publiceren met de salarissen en vaste onkostenvergoedingen van bestuurders.

'Appels en peren'
In reactie op de rondgang van RTL Nieuws langs kamerleden, laat de HBO-raad echter weten dat helderheid en deugdelijke verantwoording wat anders zijn dan 'het aan de grote klok hangen van uitgaven die voor de bedrijfsvoering mogelijk van strategisch belang zijn'. Het nu openbaar maken van lijstjes met declaraties 'leidt tot schijntransparantie'. Want, zo stelt de HBO-raad: 'Er is geen eenduidige definitie en dus ook geen daarop afgestemde wijze van administreren. Onvermijdelijk worden vervolgens appels met peren vergeleken. Daarmee is geen enkel belang gediend.'

'Schijntransparantie'
Op de vraag of dit betekent dat ook het onderzoek van de Onderwijsinspectie naar het declaratiegedrag bij Inholland kant noch wal zal raken, antwoordt woordvoerder Fred Allers ontkennend. 'Het gaat ons er vooral om dat RTL alle 41 hogescholen tegelijk gevraagd heeft hun bonnetjes openbaar te maken. Dat leidt volgens ons tot een onsamenhangende en ongelijksoortige lijst van declaraties aan de hand waarvan hogescholen met elkaar vergeleken worden.'
Hij verwacht niet dat de HBO-raad de negatieve beeldvorming hiermee zal versterken. 'Met schijntransparantie schiet niemand wat op.'

HOP, Hein Cuppen
Foto: eiratansey / Flickr

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top