Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo iets meer in trek

Gepubliceerd: 25 August 2011 • Leestijd: 0 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het aantal vooraanmeldingen in het hbo ligt 1,4 procent hoger dan vorig jaar om deze tijd. Er hebben zich dertien procent minder deeltijdstudenten gemeld.

Als de voortekenen niet bedriegen kan het hbo opnieuw meer eerstejaars verwelkomen. De HBO-raad benadrukt dat het bij de vooraanmeldingen om voorlopige cijfers gaat waarin – net als vorig jaar in augustus – dubbeltellingen zitten. Ze zouden onvoldoende betrouwbaar zijn om voorspellingen te doen over de instroom per hogeschool.

Gezondheidszorg
De sector gezondheid, waar de instroom in de voltijdse bacheloropleidingen de afgelopen tien jaar gestaag toenam van bijna vijfduizend naar bijna negenduizend, lijkt opnieuw flink te groeien: er hebben zich zeven procent meer belangstellenden gemeld.

Lerarenopleidingen
Minder zonnig zijn de verwachtingen in de pedagogische sector, met de lerarenopleidingen als grootste studies. Daar is het aantal vooraanmeldingen 7,7 procent lager. Ook de sociaal-agogische opleidingen boeten aan populariteit in, met 5,4 procent minder aanmeldingen. In 2009 groeide de instroom daar nog fors.

Deeltijd
Bij de deeltijdstudies in het hbo hebben zich dertien procent minder belangstellenden gemeld. Die daling is minder fors dan bij de universiteiten, waar de terugloop dertig procent is. Dat kan te maken hebben met de recente wetswijziging die bepaalt dat deeltijdstudenten even snel moeten afstuderen als voltijders, op straffe van de 'langstudeerboete'. De PvdA wil die wetswijziging alsnog terugdraaien.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top