Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hbo mag trots zijn, zeggen hbo-bestuurders

Gepubliceerd: 30 August 2011 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Morgenmiddag opent collegevoorzitter Jasper Tuytel pas officieel het hogeschooljaar op de HR. Collega's van andere instellingen gingen hem inmiddels voor. Hun toespraken gingen over de storm van kritiek op het hbo, die een jaar geleden losbarstte. Bestuurders noemden die goeddeels onterecht, maar zeiden ook dat het onderwijsniveau omhoog moet.

'Het vertrouwen in het hbo heeft een deuk opgelopen', zei voorzitter Marcel Wintels van Fontys Hogescholen. 'Feiten en beeldvorming liepen daarbij door elkaar. Soms leek het in de media bijna alsof er niets zou deugen in het hbo.'

Mediawerkelijkheid
'Die lijn koos ook zijn collega Geri Bonhof bij de opening van het collegejaar aan de Hogeschool Utrecht. 'Wat is er nu echt aan de hand? Is de mediawerkelijkheid ook de werkelijkheid binnen het hbo?

'Er zijn slimmere studenten nodig'
Ook Ron Bormans van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen betreurde de negatieve beeldvorming in de media. 'Vertrouwen in het hbo-diploma is de kurk waar alles op drijft', zei de voorzitter. Hij wil weliswaar de hand in eigen boezem steken ('Het niveau moet omhoog, er zijn slimmere studenten nodig'), maar wijst er graag op dat de HAN – in vergelijking met de rest van het hbo – goed bezig is.

Belang van het hbo
Fontys en de HAN konden met betere statistieken schermen dan de Hogeschool Utrecht, maar ze sloegen alle drie een vergelijkbare toon aan. Ze wezen op het belang van het hbo en belichtten de prestaties die al geleverd worden. Tegelijkertijd benadrukten ze dat de lat omhoog moet.

Uithaal richting HBO-raad
Fontys-voorzitter Wintels haalde opvallend hard uit naar de HBO-raad. Sommigen vinden de HBO-raad een conservatieve lobbyclub van de hogescholen, zei hij, en anderen zien haar juist als een verlengstuk van het ministerie van OCW. 'Allebei is een beetje waar.” Hij zou graag een 'bescheidener' HBO-raad zien.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top