Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Herfst

Gepubliceerd: 31 October 2011 • Leestijd: 1 minuten en 46 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Jurgen van Raak is docent Engels bij CMI (Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie) en volgt de masteropleiding leren & innoveren aan de HR. En hij blogt voor Profielen.

Ach ja , de herfst …. Seizoen van vallend blad, stoofpotjes, regenpakken, bokbier, depressies en wild op de menukaart. Maar sinds kort ook het seizoen van de Autumn School, onderdeel van Studiesucces, het project waar de HR goede sier mee maakt in hbo-land en in de vaderlandse pers. Vooral de startgesprekken kregen bijzonder positieve kritieken. In de Volkskrant, op TV Rijnmond en natuurlijk op de website van de hogeschool zelf wordt de HR 'een lichtend voorbeeld voor het hoger onderwijs' genoemd. En dan de kop: 'Startgesprek kan uitval van studenten flink verminderen.' En verder gaat het als volgt: 'Alle nieuwe studenten aan de Hogeschool Rotterdam voeren een startgesprek met hun toekomstige studieloopbaancoach (slc). Dat is een soort van sollicitatiegesprek; het gaat over motivatie, reisafstand en competenties als plannen en samenwerken, maar iedereen wordt aangenomen.' En dat vind ik toch wel een puntje… Want zelfs studenten die op basis van het startgesprek helemaal niet geschikt blijken, móeten we aannemen. Sterker nog: die zijn dan al aangenomen!

Ook het streven om aankomende studenten aan hun toekomstige studieloopbaancoach te koppelen is nobel, maar in de praktijk vinden we het veel belangrijker dat iedereen die komt opdagen ook werkelijk zo'n gesprek voert, met een slc of een willekeurige andere docent. Speaking of 'iedereen die komt opdagen': wat doe je met aanmelders die niet op hun startgesprek verschijnen? Of met aanmelders die terloops meedelen dat ze 'nog wel ff' het 21+ examen moeten doen om toelaatbaar te zijn of die doodleuk zeggen niet te verwachten hun havo/vwo/mbo-diploma te gaan halen. Of met studenten die zich na de start van het schooljaar pas inschrijven of vroeg in het jaar switchen? Want die hebben sowieso een uitgebreid kennismakinggesprek met hun slc. Doen we dat dan voor de vorm nog eens dunnetjes over?

Maar staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra, zou staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra niet zijn als hij de oplossing niet zou hebben: De uiterste aanmelddatum voor een studie wordt vervroegd van 1 oktober naar 1 mei. Right! Ik ben alleen wel erg benieuwd welke uitwerking dat gaat hebben op de aanmeldingscijfers… Dus ja, een mooi succes voor de HR. Het feit dat studenten al vroeg binding voelen en dat ze zichzelf niet als nummer zien binnen zo'n grote hogeschool lijkt me zeker een factor in hun studiesucces. Maar zullen we niet eerst even onderzoeken of het startgesprek de uitval kán verminderen of daadwerkelijk dóet, voordat we de keuzeperiode van onze aankomende studenten met vijf maanden verkorten?

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top