Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
8 september 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hoger onderwijs telt 48 grootverdieners

Gepubliceerd: 29 September 2011 • Leestijd: 1 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

32 Universiteitsbestuurders en zestien hogeschoolbestuurders verdienden vorig jaar meer dan 193 duizend euro, blijkt uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond.

De lijst met topverdieners die het Onderwijsblad van de AOb samenstelde op basis van de jaarrekeningen van de instellingen, wordt wederom aangevoerd door Aalt Dijkhuizen. De collegevoorzitter van Wageningen Universiteit verdiende vorig jaar 351.102 euro. Dat is overigens 332 euro minder dan in 2009.

Fontys Hogescholen
Ook de andere bestuurders van Wageningen Universiteit verdienden relatief veel, net als de bestuursvoorzitters van de Vrije Universiteit en de Universiteit Maastricht. De best betaalde hbo-bestuurder was Marcel Wintels van Fontys Hogescholen. Hij staat in de boeken voor 242 duizend euro.

Jasper Tuytel
De collegevoorzitter van de Hogeschool Rotterdam, Jasper Tuytel, wordt eveneens vermeld in de AOb-lijst. Met een inkomen van 200.000 euro, overschrijdt hij de Wopt-norm (Wet openbaarmaking publieke topinkomens) met 7.000 euro.
Piet Boekhoud, op de Hogeschool Rotterdam lector 'pedagogiek van het beroepsonderwijs', komt op de lijst van voormalige bestuurders voor. In 2010 meldde zijn oud-werkgever Albeda College op zijn naam een inkomen van 550.652 euro. De overschrijding van 357.652 euro wordt veroorzaakt door een bedrag van 381.320 euro, een 'voorziening ten behoeve van beloning op termijn'.

Wet normering topinkomens
Op dit moment is er nog alleen een openbaarmakingsnorm: wanneer het salaris van een bestuurder in de (semi)publieke sector hoger is dan 193 duizend euro, dan moet dat worden opgenomen in het jaarverslag van de instelling. De Algemene Onderwijsbond wil dat de Tweede Kamer haast maakt met het behandelen van het wetsvoorstel Wet normering topinkomens. Daarin staat dat bestuurders in de (semi)publieke sector nog maximaal 224 duizend euro mogen verdienen. Maar voor het onderwijs, zo stelde het kabinet afgelopen juni voor, moeten lagere bedragen gaan gelden: hogeschoolbestuurders krijgen maximaal 194 duizend euro en universiteitsbestuurders 217 duizend euro, inclusief toelagen en premies, maar exclusief eventuele ontslagvergoedingen die maximaal 75.000 mogen bedragen.

Ondoelmatig
Vorig jaar maakte staatssecretaris Zijlstra bekend dat hij een deel van het salaris wilde terugvorderen van bestuurders die sinds 2007 zijn benoemd en meer verdienen dan 224 duizend euro. Op die manier haalde hij vorig jaar negentienduizend euro weg bij de TU Delft. Zijlstra maakte gebruik van artikel 2.9 van de Wet op het hoger onderwijs waarin staat dat instellingen hun subsidie niet ondoelmatig mogen uitgeven.

Inkomen
De AOb-lijst krijgt elk jaar weer veel aandacht, ook in de landelijke pers. Vaak worden verschillende aantallen genoemd. Zo melden Telegraaf en Nu.nl dat 59 onderwijsbestuurders boven de norm verdienen. In dat aantal zijn ook mbo-bestuurders en vertrekkende bestuurders (met ruime ontslagvergoedingen) opgenomen. De in dit artikel genoemde 48 bestuurders werken in het hbo en wo. De bedragen hebben betrekking op hun inkomen, en niet op vertrekregelingen.

HOP, Marijke de Vries/ Profielen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top