Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
1 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool schrapt 10 minuten wisseltijd

Gepubliceerd: 25 March 2011 • Leestijd: 0 minuten en 59 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De 10 minuten wisseltijd na elk college-uur van 50 minuten is met ingang van komend studiejaar van de baan. Tijdens de tweede zogenoemde Roostertop is het college van bestuur (cvb) dat met betrokkenen overeengekomen.

Daarnaast is besloten tot twee vastgelegde pauzes van 20 minuten voor de hele hogeschool, eentje 's ochtends en eentje 's middags. Tussen de middag zijn er bovendien twee momenten om een lunchpauze in te plannen.

Taaktoedeling
De centrale medezeggenschapsraad (cmr) klaagde al geruime tijd over de 10 minuten wisseltijd die afgelopen september is ingevoerd. Niet alleen omdat docenten geen echte, vaste pauze van pakweg een half uur hebben, maar ook omdat de 10 minuten niet vooraf in de taaktoedeling zijn omschreven. Daarnaast was het ontbreken van vaste pauzes een heikel punt.

Vier weken vooraf bekend
Afgesproken is ook dat de roosters 'in principe' vier weken vóór aanvang van een blok bekend gemaakt moeten worden. Vanwege onder andere bijbaantjes klagen vooral studenten over roosters die nu vaak pas kort voor aanvang van een blok bekend worden.

Onderzoek
Cvb, cmr en onder andere onderwijsmanagers hebben tijdens de Roostertop daarnaast besloten om een aantal roosterzaken te onderzoeken. Gekeken wordt bijvoorbeeld of in de toekomst college's van 45 minuten en daarna 15 pauze een oplossing is. Een onderzoeksonderwerp is daarnaast de vraag of er gewerkt kan worden met verschillende starttijden van de lesdag voor verschillende groepen op basis van postcode. Hiermee wil de hogeschool studenten die van ver komen meer kansen bieden en de gebouwen beter benutten.

Applicaties
De Roostertop wil ook dat de technologie voor de roosterpublicatie breder wordt ingezet. Gedacht wordt onder andere aan applicaties voor mobieltjes en aan een manier waarmee centraal zichtbaar wordt of een leslokaal daadwerkelijk in gebruik is.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top