Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hou je Stufi-post in de gaten

Gepubliceerd: 24 August 2011 • Leestijd: 1 minuten en 14 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten moeten zelf zorgen dat DUO over de juiste adresgegevens beschikt, vindt de Nationale Ombudsman. Maar ze moeten er wel vanuit kunnen gaan dat afdelingen van DUO niet langs elkaar heen werken.

De Dienst Uitvoering Onderwijs zette de basisbeurs van een studente om van uitwonend in thuiswonend, toen het door haar opgegeven adres niet meer hetzelfde was als in de gemeentelijke basis administratie. De studente liep daardoor acht maanden uitwonendenbeurs (zo'n twaalfhonderdeuro) mis.

Ander adres
De gemeente wijzigde het adres van de studente in de zomer van 2008 zodat het adres in het DUO-systeem anders werd dan in de gemeentelijke basis administratie. DUO stuurde een brief naar beide adressen met de opdracht de gegevens kloppend te maken. Toen de studente dat niet deed, zette de dienst haar basisbeurs om naar thuiswonend.

De vader van de studente stapte naar de Nationale Ombudsman. De studente zou de brieven van DUO nooit hebben ontvangen. Maar volgens de dienst zijn ze wel verstuurd en had de studente zich moeten afvragen waarom ze geen post kreeg van DUO.

GBA bepalend
De ombudsman ondersteunt dat. Dat de studente wel degelijk uitwonend was, doet niet ter zake. Immers, bij de toekenning van studiefinanciering is bepalend of de adressen van DUO en de gemeente overeenkomen, zodat misbruik kan worden voorkomen.

Maar DUO krijgt niet helemaal gelijk. In december 2008 verhuisde de studente naar een ander huis. Ze stuurde daarover een adreswijziging, die volgens de dienst nooit is aangekomen. Toch ontving ze binnen twee weken post van DUO op haar nieuwe adres. DUO wijst erop dat zij bepaalde post altijd naar het gba-adres en niet naar het bij DUO opgegeven adres stuurt.

Inrichting DUO
Maar dat gaat de ombudsman wat te ver. Hij acht het niet redelijk dat studenten op de hoogte zijn van de inrichting van het administratieve systeem van DUO. Daarnaast heeft DUO niet opnieuw een waarschuwingsbrief verstuurd. De Nationale Ombudsman adviseert DUO daarom te “heroverwegen” om de door de studente ontvangen beurs voor thuiswonenden over januari tot en met maart 2009 om te zetten in één voor uitwonenden.

HOP, Marijke de Vries, Profielen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top