Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR krijgt geen sportopleiding

Gepubliceerd: 15 June 2011 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De opleiding 'sport, gezondheid en management' is van de baan. Het ministerie heeft de aanvraag van de HR voor deze bacheloropleiding in Rotterdam afgewezen.

In 2010 gebeurde dat ook al. Toen wees het ministerie van OC&W, na een negatief advies van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO), de aanvragen 'sport, gezondheid en management' en 'sport en bewegingseducatie' af waarmee de start van het nieuwe instituut 'Sport & Leisure' in september 2011 onhaalbaar werd.

Onder andere omdat externe partners van de HR, die actief betrokken waren bij de realisering van het instituut, positief waren over Sport & Leisure besloot het college toen om haar sportambities niet zomaar te laten varen en de aanvraag nogmaals, in gewijzigde vorm, in te dienen. De commissie en het ministerie leken er deze keer positiever tegenover te staan, maar besloten alsnog de aanvraag af te wijzen.

Frustratie
'Erg jammer', reageert Jan Vermeulen van het ontwikkelteam dat de aanvraag voorbereidde. 'Je mag wel zeggen dat we behoorlijk gefrustreerd zijn. De CDHO gaf namelijk aan dat onze aanvraag goed was onderbouwd. Onze plannen sloten aan bij die van de rijksoverheid en van de gemeente Rotterdam en dat zijn noodzakelijke voorwaarden. Ook inhoudelijk beoordeelde de commissie onze plannen positief. De opleiding zou aantoonbaar bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de Nederlandse kennissamenleving.

'De commissie heeft in haar afwegingen de conclusies uit de Arbeidsmarktmonitor 2008, gericht op de sportsector, meegewogen. Daarover zijn we teleurgesteld want wij hebben veel tijd geïnvesteerd in een eigen arbeidsmarktonderzoek, gericht op de sector gezondheidszorg, waaruit bleek dat er behoefte is aan de professionals die wij wilden opleiden. Ons onderzoek heeft bij de besluitvorming echter geen rol gespeeld.'

Concurrentie met Den Haag
'Het probleem zat in de concurrentie met andere, verwante, opleidingen, met name die in Den Haag en Zeeland', concludeert Vermeulen. Ongeveer dertig procent van de huidige instroom van studenten in sportgerelateerde hbo-opleidingen van de Haagse Hogeschool is afkomstig uit Rotterdam en de regio Drechtsteden.

De Haagse Hogeschool heeft haar sportopleidingen sterk verweven met de Rotterdamse kennisinfrastructuur en heeft daar tal van samenwerkingspartners en stageplaatsen, zo is te lezen in de brief van het ministerie waarin het afwijzingsbesluit wordt toelicht.

Gevolgen voor instituten
In het nieuw te vormen Instituut voor Sport & Leisure zouden ook de bestaande opleiding vrijetijdsmanagement, de specialisatie 'sport marketing management' en de Randstad Topsport Academie worden ondergebracht en dit zou een herschikking van opleidingen en instituten van de hogeschool betekenen. In hoeverre die herschikking toch doorgaat, is op dit moment nog niet bekend.

Dorine van Namen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top