Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
24 september 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

In de verdediging om grafisch werk

Gepubliceerd: 31 October 2011 • Leestijd: 0 minuten en 57 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op de achterwand hangt een groot naakt. Geen foto, geen schilderij. Nee, dit is een litho, gemaakt door Conny Hessels. Zij is een van de vierdejaarsstudenten van de Willem de Kooning Academie die met grafiek exposeert in de theaterzaal van boekhandel Selexyz Donner.

'Drukpunt' heet de expositie van de deeltijdstudenten van de opleiding grafiek en tekenen. Deze aankomende autonome kunstenaars hebben het grafische werk vooral geleerd in de Grafiekstudio op de begane grond van het gebouw Blaak 10.

Lithografie
Bij lithografie, de grafische techniek van het naakt van Hessels, wordt het te maken beeld eerst op een steen getekend. Met een pers en drukinkt wordt die tekening op papier gezet. Een oud procedé maar in de kunst nog steeds gangbaar, vertelt Wilco Lamberts, werkplaatsinstructeur in de grafiekstudio van de WdKA.

Verdedigen
Waarom het nog steeds in gebruik is? 'Tja', reageert Lamberts. 'In Nederland moet je je bijna verdedigen als je met grafiek bezig bent. Terwijl Rotterdam toch een behoorlijke geschiedenis heeft qua grafiek. Als je grafiek ter discussie stelt, kun je je ook afvragen waarom de schilderkunst er nog is.' Lamberts ziet grafische technieken zoals lithografie, etsen en houtsneden ook gewoon als 'een' manier voor kunstenaars om een autonoom beeld te maken.

Grafiek en tekenen
De studenten die exposeren in boekhandel Donner zijn zogezegd van de deeltijdopleiding grafiek en tekenen, die vijf jaar geleden is gestart. Jaarlijks beginnen zo'n tien studenten aan die opleiding, vertelt Lamberts. 'De eerste studenten zijn net afgestudeerd. Of ze voldoende werk hebben? Dat is nog even afwachten. Ze hebben in elk geval aan verschillende exposities deelgenomen.

Jos van Nierop

De expositie Drukpunt is nog tot en met 27 november te zien in de theaterzaal in de kelder van boekhandel Selexyz Donner. Lijnbaan 150, Rotterdam.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top