Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

In gesprek met MAXIMA!

Gepubliceerd: 27 January 2011 • Leestijd: 1 minuten en 56 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het gebeurt niet elke dag dat een prinses zich onderhoudt met studenten van de Hogeschool Rotterdam. Maar onlangs bracht prinses Máxima herself een bezoek aan de Creative Factory en het Ondernemershuis Zuid. Daar sprak zij ook met twee studenten bedrijfseconomie van de HR.

De ontmoeting vond plaats in het kader van het starterstraject, waarbij startende ondernemers onder andere leren hoe zij een ondernemingsplan moeten schrijven. Een onderdeel daarvan is dat aspirant-ondernemers twee coaches toegewezen krijgen. Dat zijn vierdejaarsstudenten van de HR die de ondernemer steunen en de plannen kritisch bekijken, met als doel dat er aan het eind van het traject een uitgewerkt en realistisch ondernemingsplan ligt.

Ernst-Jan en Charisma
In totaal hebben vijftien koppels (dertig studenten bedrijfseconomie) ondernemers geholpen bij het schrijven van hun ondernemingsplan. Twee van hen mochten aanwezig zijn bij het werkbezoek van Máxima: Ernst-Jan Wiegel en Charisma Kalicharan. In het kader van een vierdejaarsminor begeleidden zij onder andere Ineke van Esveld, ondernemer in spe en eveneens gesprekspartner voor Máxima. Van Esveld wil een praktijk voor kindercounseling starten, waarbij zij kinderyoga gaat combineren met gesprekssessies en creatieve therapie.

Alleen antwoord geven
En vinden de studenten het spannend om Máxima in real life te ontmoeten? ‘Nee hoor’, reageert Charisma. ‘We hoeven geen presentatie te houden. Zij gaat ons een aantal vragen stellen over ons project en wij hoeven alleen maar antwoord te geven. Dat zal toch wel goed gaan?’ Ze hebben ook niet lang nagedacht over de kleding die ze vandaag zouden dragen. Ernst-Jan: ‘Ik vroeg aan Charisma of zij ‘in pak’ ging en samen besloten we dat we gewone kleren zouden dragen. Maar ik heb me wel geschoren!’

Geinterviewd door Máxima
‘Welke criteria zijn er voor de matching tussen studenten en ondernemers?’, vroeg Máxima aan de projectleider van het Starterstraject, terwijl een fotograaf de officiële plaatjes schiet en anderen voorzichtig met hun mobiele telefoon foto’s maken. Die zijn er niet, zo bleek, want in de praktijk kun je ook niet kiezen wie je wel of niet terzijde wilt staan. ‘Het was voor ons juist erg leerzaam om met twee totaal verschillende starters te werken die ieder hun eigen visie en doel hebben’, vulde Ernst-Jan aan.

Alweer afgelopen
‘En wat vond u van de adviezen van de studenten?’, vroeg de prinses aan Van Esveld. ‘Ik was heel tevreden’, antwoordde ze, ‘ik kreeg goede feedback en het feit dat ik bij elke ontmoeting een stuk tekst moest inleveren, dwong me om mijn gedachten op papier te zetten en daar de vaart in te houden.’ ‘Weten jullie al wat je na je afstuderen wil gaan doen?’, vroeg Máxima nog aan de studenten en ‘Heeft u al een bedrijfspand gevonden?’, aan Van Esveld. Nee, dat is de volgende stap, liet zij weten. En toen was het alweer afgelopen. Máxima verliet het Ondernemershuis, de vrieskou in, waar een cameraploeg op haar stond te wachten.

Dorine van Namen
Foto: Rick Keus

Het Instituut voor Financieel Management is van plan om met dit project door te gaan, maar concrete afspraken zijn nog niet gemaakt.

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top