Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

International Tax Week voor studenten fiscaal recht en economie

Gepubliceerd: 16 December 2011 • Leestijd: 2 minuten en 19 seconden • Nieuws

Dertig HR-studenten fiscaal recht en economie namen, samen met 170 andere studenten uit zes Europese landen, deel aan de 20e editie van de International Tax Week. Gezamenlijk kropen ze in de huid van de belastingdienst.

Studenten wonen een presentatie bij op de International Tax Week (Foto: Marijn Roelof) 

Het thema, horizontaal toezicht, is ook in Nederland nog een redelijk nieuw begrip. Het houdt in dat de belastingdienst belooft om ondernemers sneller en efficiënter te helpen met vragen, verzoeken en aangiftes en minder te controleren. Daar tegenover staat wel dat de ondernemers openheid van zaken geven.

Een gloednieuwe casus
‘Dit thema is ook voor onze studenten relatief nieuw’, stelt onderwijsmanager fiscaal recht en economie en medeorganisator Marijn Roelof. HR-studenten kregen daarom ter voorbereiding in het Engels les over horizontaal toezicht. ‘We kregen een uur in de week een les waarin we het onderwerp moesten onderzoeken. Dat was voldoende voorbereiding’, vertelt derdejaars Ruben de Winter.

In groepen van dertien of veertien studenten (uit België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Nederland) moesten ze samen een casus van driehonderd pagina’s uitwerken. Deze werd op de eerste dag van de International Tax Week uitgedeeld. Tijdens eerdere edities kregen studenten drie casussen voorgelegd over bijvoorbeeld vennootschapsbelasting. ‘De casussen waren elk jaar zo’n beetje hetzelfde. Dat kan eigenlijk niet meer met de studenten van nu’, vindt Roelof.

Lezingen van grote bedrijven
Er waren lezingen over horizontaal toezicht door verschillende grote advieskantoren, waaronder PwC, KPMG Meijburg&Co en Deloitte. Ook de belastingdienst was aanwezig. ‘Je zag de buitenlandse studenten elkaar soms aankijken van: “waar hebben ze het over”. Dan legden wij uit wat horizontaal toezicht nou precies inhoudt’, licht derdejaars Peter toe. ‘Dat konden we doen omdat wij er al les over hadden gehad. De lezingen leverden in ieder geval veel extra informatie op, ook voor Nederlandse studenten.’

Pitchen voor een jury
Studenten moesten in groepen bepalen of ze, als vertegenwoordigers van de belastingdienst, wel of niet wilden samenwerken met het fictieve bedrijf Ferro Trade. Uit de casus bleek dat het bedrijf een verleden heeft waar de belastingdienst, aldus Roelof, ‘niet zo blij mee was’. Studenten moesten dan ook samen met hun groep beslissen of horizontaal toezicht hier wel wenselijk was. Hun plan van aanpak moesten ze op dag twee presenteren.

Volgens Ruben mochten de studenten zelf beslissen of ze wel of niet wilden samenwerken met het bedrijf; zolang de keuze goed beargumenteerd werd was ieder antwoord goed. De groep van Peter koos inderdaad voor samenwerking met Ferro Trade. ‘Wij moesten de jury ervan overtuigen dat horizontaal toezicht positief is. En we moesten vertellen hoe we dat samen met het bedrijf gingen organiseren en de problemen uit het verleden zouden oplossen.’

Chocoladeletters en bier
Op de laatste dagen hadden de studenten gesprekken met docenten van de HR en Saxion die door de belastingdienst speciaal getraind waren om voor CEO (bestuursvoorzitter) of CFO (financieel directeur) door te gaan. De acteurs zagen er, aldus Roelof, echt als een CEO of CFO uit. ‘Het was een leuke toevoeging’, vond Ruben. ‘Ze deden het op zo’n manier dat je je kon voorstellen dat het in de praktijk echt zo gaat.’

Vierdejaars Robert Heerschap zat in de winnende groep: ‘We hebben een chocoladeletter gewonnen: de ‘w’, van winnaar. Ook kregen we bier dat gebrouwen wordt in de omgeving van het kasteel waar de International Tax Week gehouden werd.’ Volgend jaar vindt de International Tax Week in Groot-Brittannië plaats. Op dezelfde manier georganiseerd, maar met een ander thema.

Het evenement vond plaats in Limburg en werd door de HR, in samenwerking met hogeschool Saxion, georganiseerd.

Melissa Smink

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top